Bilim ve Teknoloji

İkiz kahverengi cüceler keşfedildi: Gliese 229 B'nin sırları çözüldü

1995'te keşfedilen Gliese 229 B'nin gizemi, yeni araştırmalarla çözüldü. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech) liderliğindeki uluslararası bir ekip, bu kahverengi cücenin aslında iki ayrı cüceden oluştuğunu belirledi. Bu buluş, astrofizik alanında önemli soruları gündeme getirirken, gelecekte daha fazla kahverengi cüce keşfine yönelik araştırmaların yapılacağını da müjdeledi.

Abone Ol

1995 yılında Caltech araştırmacıları, Dünya'dan yaklaşık 19 ışık yılı uzaklıkta bulunan kırmızı cüce yıldız Gliese 229'un yörüngesinde dönen kahverengi cüceyi ilk kez gözlemledi. O zamandan beri, bu cücenin beklenmedik sönüklüğü gökbilimciler için bir muamma oluşturmuştu. Ancak, yapılan yeni araştırmalarla bu gizem çözüldü.

GÖZLEMLERİN YENİ BOYUTU

Caltech liderliğindeki uluslararası bir ekip, Gliese 229 B'nin iki kahverengi cüceden oluştuğunu keşfetti. Çalışmaya, Caltech Astronomi Bölümü'nde lisansüstü öğrenci olan Jerry W. Xuan ve David Morrisroe Astronomi Profesörü Dimitri Mawet öncülük etti. Gliese 229 B, Jüpiter'in kütlesinin yaklaşık 70 katı olması beklenirken, gözlemlenen sönüklüğü bu durumu daha da ilginç hale getirdi.

ULUSLARARASI KATILIM

Araştırmaya Kanada Herzberg Ulusal Araştırma Konseyi, Avrupa Güney Gözlemevi (ESO), Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Max Planck Astronomi ve Dünya Dışı Fizik Enstitüsü (MPE) ve NASA'nın Jet Tahrik Laboratuvarı (JPL) gibi birçok uluslararası kurum katıldı. Nature dergisinde yayımlanan araştırma, NASA ve Heising-Simons Vakfı tarafından finanse edildi.

KAHVERENGİ CÜCELERİN DOĞASI

Gliese 229 B'nin keşfi, 30 yıl önce kaydedilen bulgularla birleştiğinde, cücenin atmosferinde metan bulunduğunu göstermişti. Bu özellik, gaz devlerinde görülen bir durumdu, ancak yıldızlarda görülmediği için bu durum kahverengi cücelerin varlığını ortaya koydu. Oppenheimer, bu keşfin heyecan verici olduğunu belirtti.

KEŞFİN DERİNLİĞİ

Gliese 229 B'nin ikiz olduğu teorisi, iki kahverengi cücenin birbirlerine çok yakın yörüngelerde döndüğünü öne sürdü. Araştırma ekibi, bu teoriyi doğrulamak için Şili'deki ESO'nun Çok Büyük Teleskopu'nda bulunan GRAVITY interferometresini kullandı. Elde edilen sonuçlar, Gliese 229 Ba ve Gliese 229 Bb adlı iki kahverengi cücenin kütlelerinin sırasıyla Jüpiter'in 38 ve 34 katı olduğunu gösterdi.

GELECEK ARAŞTIRMALAR

Bu keşif, kahverengi cücelerin nasıl oluştuğu hakkında yeni sorular gündeme getirdi. Gelecek araştırmalar, Keck Planet Görüntüleyici ve Karakterizatörü (KPIC) ile Keck Gözlemevi'nin Gezegen Dışı Karakterizasyonu için Yüksek Çözünürlüklü Kızılötesi Spektrografı (HISPEC) gibi yeni nesil araçları kullanarak daha fazla kahverengi cüce ikilisi aramayı planlıyor.

Bu keşif, yıldızlar ve dev gezegenler arasındaki "kayıp halkayı" aydınlatmaya yardımcı olacak ve astrofizik dünyasında önemli bir yere sahip olacak.