Ekonomi

Hüseyin Cengiz’den asgari ücret zammı eleştirisi: “Bu Artış Yetersiz”

İZSİAD Başkanı Hüseyin Cengiz, asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammı eleştirerek, hem işçilerin hem de işverenlerin mağduriyetine dikkat çekti.

Abone Ol

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz, asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammı eleştirerek, 22 bin 104 TL'lik net asgari ücretin açlık sınırına yakın bir rakam olduğunu belirtti. Cengiz, bu artışı "fazla" olarak nitelendirmenin insani açıdan doğru olmayacağını vurguladı. Ancak, bu rakamın işçi kesimi tarafından yetersiz bulunduğunu da ifade etti.

İŞVERENLERİN GÖRÜŞÜNE DE DEĞİNİLDİ

Cengiz, asgari ücret artışının işverenler için de tatmin edici olmadığını belirtti. İşverenlerin, asgari ücret artışıyla birlikte çalışanlarına daha yüksek ücretler ödemek zorunda kaldığını, bu durumun emek yoğun sektörlerdeki üreticileri zorlayacağını söyledi. Ücret artışlarının üretim maliyetlerini artıracağını ve bu durumun rekabet gücünü zayıflatacağını dile getirdi.

YENİ ÜCRET POLİTİKALARI İHTİYACI

Cengiz, hem çalışanların refah seviyesinin artırılması hem de sanayicilerin rekabette avantaj sağlaması için yeni bir ücret politikasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bu politikanın, işverenlerin rekabet gücünü kaybetmemesi için kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

ÜRETİCİLER İÇİN DESTEK ÇAĞRISI

Türk Lirası'nın yabancı paralara karşı değer kaybetmesi ve üretim maliyetlerinin artmasıyla birlikte ihracatçıların zorlanacağını söyleyen Cengiz, bu durumu aşabilmek için ihracatçılara kur desteği sağlanmasını önerdi. Ayrıca, çalışanların alım gücünü artıracak vergi desteklerinin devlet tarafından sağlanması gerektiğini belirtti.

KAMU TASARRUFU VE FEDAKÂRLIK

Cengiz, asgari ücret artışının fiyatlara nasıl yansıdığına dikkat edilmesi gerektiğini ve enflasyonu düşürmek için kamu tarafından tasarruf önlemlerinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasının, özel sektörden beklenen tasarruf ve fedakârlıklarla paralel bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

ÜRETİM VE İSTİHDAMIN DESTEKLENMESİ

İZSİAD Başkanı, üretimin ve ihracatın desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Fabrika bacaları tütmezse, evdeki ocak da tütmez" şeklinde bir açıklama yaptı. Rekabetten ve üretimden uzaklaşıldıkça istihdamın azalacağını, işsizliğin artacağını ve bunun tüm ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini söyledi. Bu bağlamda, istihdamı artıracak teşvik ve hibe programlarının hızla hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.