Hipotiroid hastaları nasıl beslenmeli?

Abone Ol

Tiroid bezi, tiroid hormonlarının üretilmesinde, depolanmasında ve gerektiği zaman kullanılmasında etkili olan salgı bezidir. Soluk borusunun her iki yanında ve önünde yer alır. Salgıladığı tiroid hormonları ile metabolizma hızının ayarlanmasında ve yaşamsal fonksiyonların gerçekleşmesinde görevlidir. Tiroid hormonlarının düzensiz salgılanması ciddi rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Tiroid hormonunun normal değerlerden daha az salgılanması ve metabolizmanın normalden yavaş olması hipotiroidi hastalığının nedenidir. Kabızlık, deri döküntüleri, kilo artışı, sinirlilik hali görülür. Tiroid hastalarına doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanır. Ancak ilaç tedavisi kadar beslenmede hormon seviyelerine etki etmektedir. 

Guatrojen besinler vücudun iyot emilimini engelleyebilir. Tiroid hormonunun etkisini baskılayabilir. Brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp, şalgam, soya ürünleri, ıspanak, hardal, yer fıstığı, darı, şeftali, çilek ve armut guatrojen besinlerdir. Bu nedenle bu besinlerin olabildiğince az tüketilmesi özellikle ilacın alındığı saatlerde tüketilmemesi gerekmektedir.

KABIZLIK PROBLEMİ

Hipotiorid de görülen en önemli bağırsak problemi kabızlıktır. Sindirim sisteminin düzenli çalışabilmesi için probiyotik besinlerden veya takviyelerden faydalanabilirsiniz.

En sık gözlenen sorunlardan bir tanesi de ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi ihmal etmeden yeterli miktarda su içmeye çalışın. Günde ortalama 2,5 litre su içilmelidir. 

T4 hormonunun T3 hormonuna dönüşümünde selenyum minerali etkilidir. Selenyumun eksikliği hipotiroid nedenidir. Bu nedenle selenyum değeriniz düşükse selenyumdan zengin besinleri tüketmeye özen gösterin. Selenyumdan zengin besinler: Karides, karaciğer, somon, ton balığı, sarımsak, yumurta, hindi, ceviz, mantar, susam, mercimek, ay çekirdeğidir.

Hipotiroid hastalığının en önemli etkilerinden biri de metabolizma hızının yavaşlaması bununla beraber kilo artışının görülmesidir. Bu noktada metabolizma hızının nasıl arttırılacağının bilinmesi önemlidir. Gün içerisinde antioksidan seviyesi yüksek yeşil çay ve/veya beyaz çay tüketilebilir. Antioksidan seviyesi yüksek bu çaylar metabolizmanın hızlanmasını sağlar.

B 12 VİTAMİNİ

Özellikle B12 vitamini ve omega-3 yağ asitlerinin tiroid hormonlarının üretimin de etkili olduğu bilinmektedir. Yeterli alınıp alınmadıklarından emin olunmalıdır. B12 vitamininin yeterli alınabilmesi için karaciğer, böbrek, et, tavuk, hindi, balık, kabuklu deniz ürünleri, yoğurt, yumurta sarısı olmak üzere hayvansal kaynaklı besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi gerekir. Omega-3 yağ asidinin yeterli miktarda alınabilmesi için haftada en az 2 porsiyon balık tüketilmelidir. Diğer omega-3 kaynakları ceviz, semizotu, keten tohumudur.
Tiroid hastalığı otoimmün bir hastalıktır bu nedenle genel beslenme önerileri dışında bağışıklık sistemini desteklemek ve bağırsak sağlığını korumak veya tedavi etmek esastır. Bu noktada fonksiyonel tıp diyetisyeninden destek almak ve ona göre tedavi uygulamak oldukça etkili olacaktır.

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan