Güncel

"Her seçimde vaatler var ama yıllardır icraat yok"

Otomotivcisinden mobilyacısına, köhnelerinden kurtulup modern sanayi siteleri bekleyen İzmirli esnafın sesi, yıllardır yankılanıyor; ancak bir türlü çözüm üretilemiyor

Abone Ol

Ege Telgraf Gazetesi muhabir Nihat AK'ın haberine göre; Yıllar önce yapılan sanayi siteleri, geçip giden 30-35 yıllık bu zaman zarfında bir türlü yenilenemezken, hantal ve eski yapılarıyla İzmir'i hem çirkinleştiriyor, hem kirletiyor hem de gökdelenlerin arasında birer "çürük diş" gibi sırıtıyor. Ayrıca potansiyel bir tehlikeyi de her an bünyelerinde taşıyor. Ancak her konuda olduğu gibi bu konuda da yerel yönetimler merkezi işaret ederken, merkezi iktidar sa yerel yönetimleri sorumlu tutuyor… Arada sıkışıp kalan esnaf ise, her geçen gün büyüyen bu kronik soruna neşter vurulmasını istiyor. Esnaf temsilcileri taleplerini dile getirmekten vaz geçmeyeceklerini ifade ediyor. Ege Otomotivciler Derneği ise sorumluluktan kaçanları, sorunu çözmeyenleri İzmirlilere şikayet edeceklerini duyuruyor, bu kadim kentin vicdanına sesleniyor: "Artık esnafın çığlığı duyulsun, sorunlar çözüme kavuşsun."

MODERN SİTELER ŞART

İzmir’deki otomotiv sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda işletmenin bulunduğunu belirterek, bu işletmelerin şehir içinde sıkışıp kaldığına dikkati çeken Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, “Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’de uzun zamandır yeni sanayi siteleri inşa edilmiyor. Yerel yönetim merkezi yönetimi işaret ediyor, merkezi yönetim ise bu sorunun yerel yönetimin yetkisi dahilinde olduğunu belirtiyor. Yerel ve merkezi yönetimin bu soruna birlikte çözüm üretmesi, esnafımızın sesine kulak vermesi için yeni bir çalışma başlatıyoruz.  İzmir’imizin daha modern, düzenli ve verimli bir ticaret alanına kavuşması adına, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, mesleki oda ve derneklerin yönetimleriyle tek tek görüşeceğiz. Tıkanan noktaları kamuoyuyla paylaşarak görevlerini yerine getirmeyenleri halkımızın bilgisine sunacağız” diye konuştu.
EGOD Başkanı Mehmet Torun, yeni sanayi siteleriyle ilgili vizyonlarını paylaşarak, çevreye duyarlı ve teknolojik altyapıya sahip modern sanayi siteleri kurmayı hedeflediklerini belirtti. Torun, bu alanların atık yönetimi, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji kullanımı gibi sürdürülebilir çözümlerle donatılacağını ifade etti. Rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanarak kendi enerjisini üretebilen tesisler kurmayı amaçladıklarını belirten Torun, sanayi sitelerinin hem bugünün hem de geleceğin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlandığını vurguladı. EGOD’un bu vizyonla İzmir’in kalkınmasına ve ticaret hayatının modernleşmesine katkı sunacağını belirten Torun, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir İzmir bırakmak için çalışacaklarını söyledi.

ASLA VAZGEÇMEK YOK

Mobilya üreticilerinin yıllardır karşılaştığı sorunları dile getirirken, küçük esnafın ülke ekonomisinin temel taşlarından biri olduğuna dikkati çektiklerini belirten İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, “Yıllardır esnafımızın üretim alanlarına olan ihtiyacını hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlarına hem de ilçe belediye başkanlarına defalarca ilettik. Sayın Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer'e de bu taleplerimizi aktardık. Ayrıca merkezi hükümetin temsilcilerine sanayi sitesi ihtiyacımızı birçok kez ilettik. Ancak her seferinde ya baraj havzası, ya imar sorunları ya da arazi sahipleriyle ilgili engellerle karşılaşıyoruz. Karşıyaka Belediye başkanlığı döneminde konutların zeminlerinde mobilya üretimi yapmanın zorluklarını anlattığımız sayın Cemil Tugay’a İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonrada bir kez daha ilettik. Özellikle Karabağlar’daki mobilya üreticileri, şehir içinde sıkışıp kaldı. Mobilya fuarları elbette önemli, ancak sektördeki profesyoneller, gördükleri ürünlerin üretim süreçlerini de görmek istiyor. Maalesef Karabağlar’daki üretim alanlarımız hem altyapı sorunları hem de şehir içindeki konumu nedeniyle bu taleplere cevap veremiyor. Özellikle kışın yağmurda, yazın sıcakta bu sorunlar daha da katlanıyor" dedi.
Başkan Özkoparan, çözüm olarak modern, yeşil enerjiyle beslenen ve esnafın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeni sanayi siteleri kurulması isteklerini vurgularken, "Biz, geri dönüşümle enerji üretimi yapabilen, bir yanda üretimin bir yanda mobilya teşhirinin yapılabildiği, hatta mobil AVM'nin olduğu modern bir sanayi sitesi talep ediyoruz. Bu sanayi sitelerinin kentin farklı bölgelerinde konumlandırılması, hem esnafın işlerini kolaylaştıracak hem de şehir merkezinin rahatlamasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. 

KENTİN TAM KALBİNDE

İzmir İnşaat Malzemeleri İmalatçıları ve Satıcıları Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, İzmir’deki inşaatçılar çarşısının mevcut durumunu değerlendirirken, çarşının artık ihtiyaca cevap veremediğini ve uzun süredir daha uygun bir yer arayışında olduklarını vurguladı. Taşdelen, "Yıllardır üyelerimiz için daha geniş ve kullanışlı bir alan arıyoruz. Yaklaşık 450 bin dönüm bir yer istiyoruz ve bunun raylı sisteme yakın olmasını talep ediyoruz. Şu an kent merkezinde yer alan İzmir İnşaatçılar Çarşısı, altyapı eksikleri nedeniyle hem esnafa hem de İzmirlilere sıkıntı yaratıyor. Ayrıca, yoğun trafik akışına da neden oluyor. Yetkililerin, esnafı ve kent halkını rahatlatacak bir yer göstermeleri gerekiyor" dedi.
Taşdelen, siyasilerin seçim öncesinde verdikleri sözlerin yerine getirilmediğini belirterek, "Her seçim öncesi bizlere söz veriliyor ama seçimler bitince kimse telefonlarımıza çıkmıyor. İzmir’de aslında tüm imkanlar var, yani un, yağ ve şeker elimizde. Ancak bunları bir araya getirip sorunu çözecek dirayetli bir siyasetçiyi henüz göremedik. Bizim talebimiz kişisel değil; bu şehirde yaşayan yurttaşların istihdamına, kent ekonomisine katkı sunmak için siyasetçilerin elini taşın altına koymasını istiyoruz" şeklinde konuştu.