"Geleceğin Şekillendiren Trendler" Kitabı Türkiye’de Yayımlandı "Geleceğin Şekillendiren Trendler" Kitabı Türkiye’de Yayımlandı

Bonsai sanatçısı Hasan Şimşek, müzede sergilenen bazı ağaçların Hayrettin Karaca’nın koleksiyonundan geldiğini belirtti. Karaca’nın bonsaiye başlamadan önceki koleksiyonunu ziyaret ederek ilham aldığını ve ilerleyen yıllarda Karaca’nın yaşlılık nedeniyle ağaçlarına yeterince ilgi gösteremediğini ifade etti. Şimşek, “Hayrettin Karaca’nın ağaçlarına bakım yapmaya başladık ve onun hatırasını yaşatmak için bazı ağaçlarını devraldık. Şu anda bu ağaçların bakımını periyodik olarak yapıyoruz ve ziyaretçilere bu ağaçların tarihçelerini anlatıyoruz” dedi.

Müzede en çok ilgi gören ağaçlardan biri, 1974 yılında Toros Dağları’ndan sökülen ve Türkiye’de en uzun süredir bonsai olarak bakılan sarıçam olan “Dedeağaç.” Şimşek, bu ağacın 50 yıldır saksıda olduğunu ve Japonya’daki üst düzey ağaçlarla kıyaslanabilecek durumda olduğunu belirtti. Müzede ismi olan iki ağaç bulunduğunu ve “Dedeağaç” isminin müzeye gelen çocuklar tarafından verildiğini söyledi. Karaca’nın “Toprak Dede” unvanına atıfta bulunarak bu ismin konduğunu ifade etti.

Hayrettin Karaca’nın koleksiyonundan 2015 yılında 26 ağaç aldıklarını ve şu an bahçede 14 ağaç bulunduğunu belirten Şimşek, bu ağaçların bazı sorunlarla karşılaştığını ve birkaçını kaybettiklerini söyledi. Şimşek, şahsi koleksiyonunda da 7 ağaç bulunduğunu ve bu koleksiyonların kızına devredildiğini belirtti. “Bu şekilde en az iki nesil devredilmiş oldu” diyen Şimşek, bonsai sanatına olan ilgiyi sürdürmek ve ağaçların bakımını gelecek nesillere aktarmak için eğitimlere önem verdiklerini belirtti.

Kaynak: İHA