İzmir Büyükşehir Belediyesi, halk sağlığına dikkat çekmek amacıyla inme hastalığına yönelik bir seminer düzenledi. Ege Üniversitesi ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilen bu seminer, 29 Ekim Dünya İnme Farkındalık Günü kapsamında Buca Sosyal Yaşam Kampüsü Huzurevi Balo Salonu'nda yapıldı. Seminer, kentin çeşitli bölgelerinden yaklaşık 200 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

İNME HASTALIĞI NEDİR?

Seminerde, inmenin ne olduğu, bu hastalığa karşı alınabilecek önlemler ve inme durumunda yapılması gerekenler detaylı bir şekilde anlatıldı. Ege Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı İnme Merkez Sorumlusu Prof. Dr. Hadiye Şirin, Acil Tıp Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Funda Karbek Akarca ve Nöroloji Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Ayşe Güler, konuyla ilgili sunumlar gerçekleştirdi. Toplantıya ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Başak Bayram da katıldı.

İzmir'de sanatın kalbi atıyor: Film ve müzik festivali coşkusu zirvede! İzmir'de sanatın kalbi atıyor: Film ve müzik festivali coşkusu zirvede!

31.10.2024 Fadbe0Cd A406 4310 A728 4Cf8Da390A28

BİLGİLENDİRME ETKİNLİKLERİ DEVAM EDECEK

Etkinlik hakkında bilgiler veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Dr. Ahmet Soner Emre, “Etkinliğe katılan vatandaşlarımıza inmeyle ilgili bilgiler aktarmak, önleyici çalışmaların ve belirtilerin neler olduğunu anlatmak için buradayız. Bu tür etkinlikler, kişilerin hayatlarını değiştiren çok güzel geri bildirimler alıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür bilgilendirme etkinliklerimizi yapmaya devam edeceğiz” dedi.

İNMEYE KARŞI HAREKETİN ÖNEMİ

Prof. Dr. Hadiye Şirin, “İnme, ölüme ve özürlülüğe neden olan bir hastalıktır. İnme geçirildiğinde saniyeler içinde harekete geçmek gerekir. 112 aranarak sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Erken dönemde hastaneye başvurulursa hastanın özürlülüğünü azaltma şansı vardır” şeklinde konuştu.

ÖNLEYİCİ DAVRANIŞLAR

İnme hastalığına karşı alınacak önlemler arasında, şeker, tansiyon, kalp hastalığı ve yağ yüksekliği gibi sorunların tedavi edilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Şirin, “Yaşam biçimi değişikliği en önemli önleyici davranıştır. Sigarayı bırakmak, hareketsizliği önlemek, sağlıklı beslenmek ve alkolü aşırı kullanmamak, inmeyi yüzde 80 oranında önleyebilir” dedi.

KATILIMCILARDAN YORUMLAR

Seminere katılan 68 yaşındaki Semiha Pala, “Yediklerimize dikkat etmemiz lazım ve düzenli olarak doktora gitmemiz gerekiyor. Bu etkinlikler faydalı oluyor” derken; 77 yaşındaki Fehime Göz ise “Bu tür etkinlikler bizim için çok faydalı” dedi. 76 yaşındaki Ali Turan, “Sağlıklı yaşamaya çalışıyorum, sağlıklı yaş almak için buradayım” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bülten