ABD'de geçen yıl 4 Temmuz'da patlatılan 60 bin havai fişek nedeniyle oluşan hava kirleticilerinin, Kanada’daki büyük orman yangınlarından kaynaklanan kirliliği geçtiği saptandı. New York'ta havai fişek gösterileri sonrası hava kirleticileri metreküp başına 3 bin mikrograma kadar çıkarken, Kanada’daki orman yangınlarının yol açtığı kirlilik 460 mikrograma ulaşmıştı.

Toprak ve Su Kirliliği

Dindar, havai fişeklerin patlamasıyla atmosfere yayılan kimyasal ve ağır metallerin, toprak ve su kaynaklarında uzun süre kalabileceğini belirtti. Havai fişeklerde kullanılan baryum, stronsiyum ve kükürt gibi kimyasalların toprakta ve suda yıllarca bozulmadan kalabileceğini, bu durumun tarım arazileri ve su kaynakları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Ayrıca, bu kimyasalların su ve rüzgar aracılığıyla geniş alanlara yayıldığını ve ekosistem üzerinde zararlı etkiler yarattığını söyledi.

Hayvanlar Üzerindeki Etkiler

Havai fişeklerin hayvanlar üzerinde de olumsuz etkileri olduğu ifade edildi. Dindar, kuşların ve diğer hayvanların patlamalardan dolayı strese girdiğini, korku ve panik nedeniyle ölümlerin yaşanabileceğini belirtti. Uzun süreli havai fişek gösterileri, özellikle göç yolundaki hayvanları olumsuz etkileyebilir.

Orman Yangınları ve Güvenlik Riskleri

Havai fişeklerin küçük kıvılcımlarının ormanlık alanlarda yangınlara neden olabileceği uyarısında bulunan Dindar, patlatılma sırasında yüksekliğe ulaşamayan havai fişeklerin ağaçları, evleri ve elektrik tellerini tutuşturabileceğini belirtti.

Sağlık Üzerindeki Etkiler

Havai fişek gösterilerinin, solunum yollarında tahriş ve sağlık sorunlarına yol açabileceği ifade edildi. Gösteriler sırasında yayılan duman ve toksik gazların astım, bronşit gibi hastalıkları tetikleyebileceği ve yüksek seslerin stres, işitme kaybı ve uykusuzluğa neden olabileceği belirtildi.

O ilde yaşayanların uzun yaşam sırrı çözüldü! O ilde yaşayanların uzun yaşam sırrı çözüldü!

Alternatif Eğlence Seçenekleri

Dindar, havai fişeklerin çevresel ve sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için bilinçlendirme çalışmaları yapılabileceğini ve havai fişek kullanımının kısıtlanabileceğini önerdi. Ayrıca, lazer, ışık ve dron gösterileri gibi alternatif eğlence yöntemlerinin hem çevre hem de insan sağlığı açısından daha uygun seçenekler olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA