Hangi tabakta yemek yediğinin bir anlamı var

Abone Ol

Sağlıklı beslenme denilince herkesin aklına ilk olarak porsiyonlar geliyor. Peki besinlerin hangi tabakta nasıl göründüğüne hiç dikkat ettiniz mi? Her alanda olduğu gibi beslenmede de psikolojinin etkileri oldukça büyük. Yiyeceklerden alınan görsel sinyaller sağlıklı beslenme sürecini daha dengeli hale getireceğinden kontrolü ele almakta fayda var.

Tüketeceğimiz öğünün içindeki besinlerin renkleri, kullandığımız tabak boyutu ve rengi beslenme algımızda farklı sinyal oluşmasına neden olarak açlık tokluk duygularını yönetiyor. 

DELBOEUF İLLÜZYONU

Tabak boyutuna dikkat çeken ‘Delboeuf illüzyonu’ tabakların beslenme rutininde ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Bu düşünceye göre aynı miktardaki besinin büyük ve küçük çaptaki iki farklı tabakta oluşturduğu algı farklılaşıyor. Çapı büyük tabaktaki aynı miktarda besini daha az algılamamız, doygunluk hissinin de daha geç oluşmasına neden oluyor ve daha fazla yemek yeme isteğini arttırıyor. Bu yüzden özellikle obezite gibi porsiyon kontrolünün ön planda olduğu durumlarda tabak boyutuna dikkat etmek hayati önem taşıyor.
Boyut kadar renkler de beslenmede önemli belirleyiciler arasında bulunuyor. Özellikle turuncu renk iştah arttırıcı faktör olarak karşımıza çıkarken, mor renk ise sağlık kavramını çağrıştırıyor. Bu yüzden kilo kontrolünde olan kişilerin turuncu tonu tabaklardan uzak durması sürecin psikolojik olarak daha rahat sürdürülmesine yardımcı oluyor.

Besin renklerinin de yarattığı sinyaller dönem dönem değişebilir. Bu konuda sosyal medyanın etkileri kendini gösteriyor. Örneğin son zamanlarda yeşil sebze suları ön planda ve kişilerin bu tür karışımlara eskisine oranla daha sağlık kavramıyla yaklaştığını görüyoruz. Mor meyve trendleri sonucu oluşan acai üzümünün sağlığa etkisinin daha sık araştırılması da örneklerden biri. 

GÖKKUŞAĞI BESLENME

Beslenmede renklerle ilgili olarak en bilinen model ise basit tabirle gökkuşağı beslenme olarak adlandırılıyor. Renklerin beslenme algıları üzerindeki önemiyle popüler olan bu yöntem bir tabak içerisinde çeşitli renkleri içeriyor. Vitamin ve mineralden daha zengin tabaklar elde etmeyi amaçlayan kişiler bu yöntemi deneyebilir. İçeriğindeki çeşitli renkli besinler ile antioksidan açısından zengin bu öğünler günlük gereksinimlerin karşılanmasında da güzel bir yöntem olabilir. Yetişkinlerde beslenme algılarını düzenleyen bu yöntemler çocukların da beslenmeye olan yaklaşımını daha sağlıklı hale getirmekte etkili oluyor. Çeşitli besinden oluşan renkli sunumlar çocukları beslenme anlamında kazanmamız açısından daha kolay oluyor ve iştahları üzerinde daha kalıcı bir etki yaratıyor.