Yaşam

Hamsi atıklarından üretiliyor: Gül seralarında kullanılıyor

Hamsi atıklarından elde edilen biyogübre, OMÜ'nün gül seralarında kullanılmaya başlandı. TÜBİTAK destekli projede, biyogübre güllerin vazo ömrünü uzatarak bitki sağlığını iyileştiriyor.

Abone Ol

Samsun'da, balık unu fabrikalarından elde edilen hamsi atıkları, çevre dostu biyogübreye dönüştürülerek OMÜ (Ondokuz Mayıs Üniversitesi) çiçek seralarında kullanılmaya başlandı. Ziraat Fakültesi Süs Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Tütüncü'nün başkanlığında iki yıldır devam eden proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da destekleniyor. Tütüncü, hamsi atıklarının çevre dostu bir şekilde değerlendirildiğini belirterek, "Balık atıkları eski çağlardan beri tarımda kullanılıyor. Karadeniz Bölgesi’nde çok sayıda balık fabrikası bulunuyor ve biz de bu atıkları temin ederek, çevreye zarar vermeden bu biyogübrenin üretimini sağlıyoruz," dedi.

“ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Biyogübre, özellikle güllerin vazo ömrünü uzatarak bitki sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Tütüncü, deneme amaçlı seralarda yapılan üretimlerde, biyogübrenin bitki büyüme ve gelişmesine önemli katkı sağladığını gözlemlediklerini ifade etti. Şu anda seralarda yapılan üretimin satışa sunulmadığını belirten Tütüncü, biyogübrenin ticarileştirilmesi ve tarımsal üretimde yaygın kullanımına yönelik çalışmalarının devam ettiğini aktardı.