Hamile kalmadan bunlara dikkat edin

Abone Ol

Hamilelik her anne adayı için çok değerli ve özel bir süreç.  Bu sürece zihni hazırlamak kadar bedeni hazırlamak da hem anne hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Birinci trimesterında bebeğin organ gelişimi gerçekleşmektedir bu nedenle temiz beslenmek çok önemliyken ikinci hatta özellikle son trimesterda büyüme ve gelişmesi oldukça hızlı olmaktadır bu nedenle bu dönemlerde de yeterli ve dengeli beslendiğinize emin olmalısınız. Gebelik dönemindeki beslenmenizden emin olmanız kadar gebeliğe hazırlık döneminde de bedenizi hazırlamanız bu dönemin daha sağlıklı geçmesi için çok önemlidir. Eğer ki planlı bir gebelik yaşıyorsanız mutlaka 3 ay öncesinde kan tahlillerinizi kontrol ettirmeli ve vücudunuzda özellikle folik asit, B12, D vitamini ve demir, magnezyum minerali eksikliği olup olmadığına emin olmalısınız. Sonuçlarınız doğrultusunda da doktorunuz ve beslenme uzmanınızdan destek almanızda fayda var. Yeterli ve dengeli beslenmeniz, her besin grubundan tüketmeniz ve özellikle bazı vitamin ve minerallerin alımına dikkat etmeniz gerekmektedir.

BESİN GRUPLARI 

Et-yumurta-kurubaklagil grubu, süt ve süt ürünleri, tahıl ve tahıl grubu, meyve ve sebzeler besin gruplarıdır. Et-yumurta-kurubaklagil grubu hücre yenilenmesinde, kan yapımında etkili olup protein içeriği daha yüksektir. Süt ve süt ürünleri grubu kalsiyumdan zengin bir gruptur. Kemiklerin ve dişlerin gelişmesinde, hücre çalışmasında etkilidir. Tahıl ve tahıl grubu karbonhidratlardan zengin protein kalitesi düşük gruptur. Ekmek, hamurişi, pirinç, bulgur, makarna, çorba, patates, leblebi gibi besinler tahıl grubu besinlerdir. Meyve ve sebzeler ise lif, vitamin ve mineral içeriği yüksektir. Hastalıklara karşı direncin arttırılmasında, sindirim sisteminin düzenlenmesinde, büyüme ve gelişmede etkilidir.

VİTAMİN SEÇİMİ?

Folik asit, DNA sentezinde ve tamirinde etkilidir. Büyüme ve gelişmede özellikle de fetal dönemde çok etkilidir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, avokado, karaciğer, böbrek, ıspanak, brokoli, kuşkonmaz, mercimek gibi besinlerde yüksek miktarda bulunur.B12 vitamini, et kaynaklarında bulunmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için, metabolik olayların düzgün bir şekilde gerçekleşebilmesi için vücutta yeterli olması çok önemlidir. Hele ki gebelik döneminde yada hazırlanırken yeterli olması daha da önemlidir. DNA sentezinde, omurilik ve sinir sisteminin gelişmesinde etkilidir. D vitaminin bilinen en önemli fonksiyonu, vücutta kemik ve kalsiyum metabolizmasına etkisidir. Büyüme ve gelişme üzerine, hücresel farklılaşma, beyin gelişimi ve bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Gebelik planlıyorsanız mutlaka D vitamininizi kontrol ettirmelisiniz.

2 MİNERALE DİKKAT

Demir minerali gebelik döneminde artan kan yapımı olacağı için demir çok daha önemlidir. Bu nedenle mutlaka demir depoları da kontrol edilmelidir. Gebeliğin ikinci yarısından sonra demir ihtiyacında artmalar meydana gelir bu noktada besinlerle karşılamak güç olabileceği için doktor kontrolünde takviye alınabilir. Kırmızı et ve kurubaklagiller demirden zengin besinlerdendir. Magnezyum, gebelik döneminde bebeğin gelişimi, erken doğum riskinin azaltılması ve rahim kasılmalarının kontrol edilebilmesinde etkilidir.

 Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan