Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde yer alan Halı-Kilim Müzesi, yöreye ait halı ve kilimlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için büyük bir titizlikle çalışmalarını sürdürüyor.

Müzede sergilenen 198 halı ve kilim, Van ve Hakkari yöresinin geleneksel dokuma kültürünü yansıtan değerli eserler arasında yer alıyor. Yörenin kadınlarının sevgilerini ve düşüncelerini ilmek ilmek işlediği bu halı ve kilimler, müze görevlileri tarafından düzenli olarak havalandırılıyor, temizleniyor ve naftalinleniyor. Böylece eserlerin sağlıklı koşullarda korunması sağlanıyor.

Kestros Çeşmesi 1800 yıl sonra suya kavuştu Kestros Çeşmesi 1800 yıl sonra suya kavuştu

Van Müze Halı Ve Kilim2

Sağlıklı Koşullarda Bakım Şart

Halı ve kilimlerin özenle korunmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Halı-Kilim Müzesi Müdürü Öğretim Görevlisi Sibel Leventoğlu, "Doğal kök boyalarla yapılan bu eserlerin doğru koşullarda saklanması gerekiyor. Sağlıklı koşullar olmasa bu değerli malzemelerin dayanması zor. Yılda iki kez düzenli olarak temizliyoruz, havalandırıyoruz ve naftalinliyoruz" dedi. Ayrıca, fazla güneş ışığının halı ve kilimlere zarar verebileceğini belirten Leventoğlu, pencereleri siyaha boyayarak bu riski en aza indirdiklerini ifade etti.

Van Müze Halı Ve Kilim3

Yok Olmaya Yüz Tutmuş Sanatlar Yaşatılıyor

Müze sadece geçmişin izlerini taşımakla kalmıyor, aynı zamanda geleneksel el sanatlarını yaşatmaya devam ediyor. Kurdukları atölyelerde kadınlara halı ve kilim dokuma eğitimi veren merkez, yeni ustalar yetiştiriyor. Bu ustaların dokuduğu halı ve kilimler, sipariş üzerine Türkiye’nin farklı şehirlerine gönderiliyor.

Leventoğlu, "Merkezimizin amacı, yok olmaya yüz tutmuş sanat dallarını gelecek nesillere aktarmak. Yetiştirdiğimiz ustaları destekleyerek bu kültürel mirası yaşatmaya devam ediyoruz" dedi. Ayrıca, halı-kilim atölyelerinin yanı sıra savat atölyesi de açarak gümüş işlemeciliği gibi diğer geleneksel sanatları da canlandırdıklarını belirtti.

Kaynak: AA