İzmir’in vazgeçilmez lezzeti midye, sağlıksız toplanma koşulları nedeniyle tehlike saçıyor. Ruhsatlı tekne ve kişilerce, bakanlığın belirlediği yerlerde toplanması gerekirken Mithatpaşa Sahili’nde kaçak yollardan toplanan midyeler, adeta hastalığa davetiye çıkarıyor. Her gün denizden onlarca çuval midye çıkarıldığını öne süren bölge sakinleri yaşanan sorunun önüne geçilmesi için çağrı yaparken, Gıda Mühendisleri İzmir Şubesi’nden de ‘Aman dikkat!’ uyarısı geldi.
Konak’ın Küçükyalı semtinde ikamet ettiğini ve sahilde yürüyüş yaptığı sırada kaçak midye avcılığı yapan şahısları gördüğünü aktaran Serdar Ceylan, “Birkaç gün üst üste aynı tabloyla karşılaşınca büyük endişe duydum. Bu şahıslar gece sabaha karşı bölgeye gelerek midyeleri çıkarıyor. Arkada bekleyen 2 ila 3 kişi deniz kenarında istiflenen midyeleri alıp bir araca yükleyip götürüyor. Çıkardıkları midyelerin sonrasında sahil de kirleniyor. Midyeleri çıkardıkları yer tam da kanal ağzı. Ben de balıkla ilgilenen birisiyim; buradan çıkarılan midyelerin sağlığa zararlı olabileceğini düşünüyorum. Civa olmasa bile durgun suda yetişmiş midye zaten yenmez. Bu şahısları gördüğümüzde ilgili birimlere haber veriyoruz ama onlar gelene kadar gitmiş oluyorlar. Her gün onlarca çuval midye çıkarıyorlar, korkarım ki o midyeler akşam dolma olup tezgahlarda yerini buluyor... Yetkililerin bu soruna bir çare bulmasını istiyoruz” dedi.
‘HALK SAĞLIĞI RİSKİ’
Konuyla ilgili bir açıklama da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak’tan geldi. Midyenin sağlıklı bir deniz ürünü olarak değerlendirilebilmesi için yetiştirildiği bölgenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Toprak, “Ayrıca işlenmesi, hazırlanması ve pişirilmesi sırasında su ve hava kirliliği kadar hijyen de önemli bir konudur. Midye dolmanın yüksek pH ve besin örüntüsü, mikroorganizmaların üremesi için ideal bir ortam içerir. Hijyenik ve uygun olmayan sıcaklıklarda üretilen, taşınan, depolanan ve satışa sunulan midye dolmalar gıda zehirlenmelerine davetiye çıkartır. Deniz ürünlerinin içerdiği toksinlerin çoğunluğu ısıya karşı dirençli olduğundan pişirme ve diğer işlemlerle inaktive olmazlar. Ayrıca bu toksinler görünüm ve lezzet olarak da tespit edilemediklerinden önemli halk sağlığı risklerine neden olurlar” ifadelerini kullandı.
‘MERDİVEN ALTI ÜRETİM’
“Gıda kaynaklı bu tür zehirlenmelerin önüne geçebilmek için midye tüketiminde aşırıya kaçılmaması ve sadece güvenilen yerlerden tüketmek gerekir” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Toprak, “Kabuklu su ürünleri içerisinde ülkemizde en iyi bilinen tür midyenin çoğunluğu kontrolsüzce toplanmakta ve merdiven altı tabir ettiğimiz yerlerde üretilmektedir. Bununla birlikte bakanlık üretim iznine sahip, uzman gıda mühendisleri, su ürünleri mühendisleri ve veteriner hekimlerin istihdam edildiği, sağlıklı ve güvenilir midyelerin üretildiği çiftliklerin ve bunları işleyen tesislerin de sayısı artmaya başlamıştır. Bu durum yüksek protein ve düşük kolesterol içeriğiyle oldukça besleyici olan midyenin “kötü ürün” algısının önüne geçilmesine ve son tüketiciye tarafından güvenle tüketilmesine fayda sağlayacaktır” diye konuştu.
‘Aşırı miktarda alınması...’
Gıda zehirlenmesi konusunda da vatandaşı uyaran Başkan Uğur Toprak, “Gıda zehirlenmesi belirtileri, tüketimden itibaren değişiklik gösterir. Kimi zehirlenme belirtileri 30 – 60 dakika arasında başlarken, kimileri ise 12 – 48 saat arasında görülebilir ki bu süre bazen bir haftayı da bulabilir.
Yaygın olarak görülen gıda zehirlenmesi belirtileri; mide bulantısı, kusma, ishal, ateş, karın ağrısı ve kramplarıdır. Midye zehirlenmelerinde puslu görme, kaslarda güçsüzlük ve kollarda titreme gibi nörolojik belirtiler de görülebilir.
Midye zehirlenmelerinde karşılaşılan kimyasallar, nörotoksin diye adlandırılan ve sinir dokusunu tahrip eden kimyasallardır ve en çok rastlanan nörotoksinler domoik asit, ciguatoksin, histamin, azasparikasittir. Bu kimyasalların aşırı miktarda vücuda alınması, çok ciddi tehlikelere neden olabilir. 2009 yılında yapılan bir araştırmada, nörotoksinlerin dışında spesifik olarak Azadinium spinosum isimli ufak alglerin de yaygın olarak görülen midye zehirlenmesinden sorumlu olduğunu tespit edilmiştir” dedi.
Yağmur Daştan - Özel Haber
Editör: TE Bilisim