Güvenli ve sağlıklı okullar
Tatil sona erdi. Şimdi okul zamanı. Evet; zil çaldı. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen, 2022-2023 eğitim öğreti...
YOĞUN İŞ YÜKÜ
Kağıt üzerinde çok güzel görünse de, aile hekimlerinin bu taramaları yeterince yapabildiklerine inanamıyorum. Yoğun iş yükü altında adeta ezilen aile hekimlerinin okul taramasına odaklanması bugünün koşullarında olanaksızdır. Ayrıca, aile hekimlerinin ayda, yılda bir okula giderek tarama yapması ile herhangi bir sağlık sorununun çözülemeyeceği de ortadadır.
Binlerce öğrencinin neredeyse günün tamamına yakınını geçirdiği okullarımızın daha güvenli olabilmesi, her türlü hastalıkta ve acil durumda müdahale edilebilmesi için okul revirlerin kurulması gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2019 yılı verilerine göre toplam 54 bin 715 devlet okulu bulunmaktadır ve sadece 5 bin 98’inde revir bulunmaktadır. Bugün okulların yüzde doksanında revir bulunmamaktadır. Reviri bulunan özel okul sayısı ise 2 bin 932'dir.
REVİR NE İŞE YARAR ?
Sırasıyla bakalım:
Revir, çocuklarımızın, her türlü salgın hastalıktan zamanında tedbir alınarak korunmasını, kollanmasını sağlayacaktır. Ayrıca, okulda yaşanan acil hastalıklardan, kazalardan sonra en hızlı şekilde, sakat kalmadan, kötüleşmeden ilkyardım ve doğru bakım sağlanabilir. Diabet, obesite, kanser, kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları gibi erişkinlerin karşılaştığı kronik hastalıklara karşı öğrencilerin, şimdiden bilgi edinmelerini, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam konusunda bilinçli olmalarını sağlayabilir. Sayıları 50 binin üzerinde olan okullarımızda kurulacak revirlerin maliyeti, devletin obesite, kanser, koroner arter hastalığı, diabet gibi kronik hastalıkların tedavisi için harcadığı paradan ve korunmak amacıyla yapacağı yatırımlardan çok daha düşüktür.
SON SÖZ: Çocuklarımız için önce sağlık ve güvenlik