Bu sistem, Türkiye'deki elektrikli araç piyasasının büyümesine katkı sağlarken, sürdürülebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımını da hedefliyor. Güneş enerjisinden elde edilen elektrikle çalışan şarj istasyonu, üniversitenin kampüs alanında kurularak TOGG marka bir elektrikli aracı şarj etti. İşcan, projenin amacının çevre dostu bir şekilde elektrikli araçların şarj edilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Şemsiyelerinizi hazırlayın | Meteoroloji'den 11 kente sağanak yağış uyarısı Şemsiyelerinizi hazırlayın | Meteoroloji'den 11 kente sağanak yağış uyarısı

Proje dört aşamadan oluşuyor; ilk aşamada alternatif akım AC1 şarj istasyonu geliştirildi. Bu sistemle araçların şarj süresi 10 saatten 2 saate düşürülebiliyor. İkinci aşamada, güneşten elde edilen fazla enerjinin depolanması üzerine çalışmalar yapılacak. Üçüncü aşamada ise akıllı şebekelerle iletişim sağlanarak enerji üretiminin yönetimi hedefleniyor. Son aşamada, tüm sistemin yapay zeka ile yönetilmesi planlanıyor. İşcan, bu sistemlerin ülkenin 2030 ve 2053 iklim değişikliği planlarına uygun bir şekilde enerji üretim ve dağıtımına katkı sağlamayı amaçladıklarını vurguladı. Ayrıca, öğrenciler için bir uygulama alanı oluşturarak, sanayiye katkılarının devam ettiğini de ifade etti.

Kaynak: İHA