GSS’de tahsilat için düğmeye basıldı mı?

Abone Ol

01/01/2020 Tarihinden itibaren özellikle GSS (4/a,4/b,4/c ve isteğe bağlı prim ödeyenler hariç olmak üzere) son yıllarda askerden dönenler, işsizler ve anne/baba üzerinden sağlık yardımı sona erenler için borçlar hanelerine yazıldı.
5510/ 4. -1 (a), (b) ve (c) bentleri gereğince sigortalı sayılan kişiler; 5510/ 50 ila 52. maddelerinde düzenlenen isteğe bağlı sigortalılar, 5510/ 60. maddesinin birinci fıkrasının (a) veya (b) bendi kapsamında olmak üzere ayrıca bir bildirime gerek olmaksızın SGK genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilir ve bu kapsamda genel sağlık sigortalısı sayılır.
5510 Sayılı Kanuna eklenen Geçici Madde 100 ile birlikte 1/1/2014 öncesi GSS alınmasından vazgeçilmiştir.
GEÇİCİ MADDE 100- (Ek:27/12/2023-7491/56 md.) Bu Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında 1/1/2014 öncesine ait olup ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi ferî alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir. Bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar söz konusu süreler için ödenmiş olan primler iade ve mahsup edilmez.

PRİM YÜZDE 3 ALINIR!

60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendine tabi olanlar için genel sağlık sigortası primi, prime esas kazancın yüzde 3’ü olup, bu oranı yüzde 12’ye kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.

GELİR TESTİ

“60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar için 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarı, prime esas kazanç tutarı olarak esas alınır. Ancak, tescil tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde gelir testi talebinde bulunanlardan gelir testi sonucuna göre aile içindeki gelirleri brüt asgari ücretin üçte birinin altında tespit edilenlerin bu sürelerde yaptıkları ödemeler herhangi bir faiz uygulanmaksızın iade veya mahsup edilir.”
Asgari Ücretin 1/3  eşit veya 1/3  üzerinde olduğu tespit edilenlerin 5510 sayılı Kanunun 60/1/(g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescili yapılır, bakmakla yükümlü olduğu kişiler, tescili yapılan kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak genel sağlık sigortası kapsamına alınmış sayılır.
Brüt asgari ücretin üçte birinden (20.002,50/3=6.667,50) fazla olması halinde hane bireylerine GSS borcu çıkarılır.

SGK DUYURUSU

Aile içi kişi başı gelir, brüt asgari ücretin 1/3'ünün altına ücretsiz, 
Aile içi kişi başı gelir, brüt asgari ücretin 1/3’ü üzerinde ise aylık 600,08 TL GSS primi ödeyerek, sağlık hizmeti alınır, 
Ortaöğretim (lise) mezuniyet tarihinizden itibaren 2 yıl geçmemek şartıyla 20 yaşına kadar, 
Yükseköğretim (üniversite) mezuniyet tarihinizden itibaren 2 yıl geçmemek şartıyla 25 yaşına kadar,
Terhis olan askerlere de 30 gün ücretsiz.
Bu durum karşısında 10 yıllık zamanaşımı süresi devreye alınmadan borçlu sigortalılara tebligatlar yapılmaya başladı.
GSS Testi yapılması için kaymakamlıkların yolları tutulmaya başlanacak olup, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ilgili memurlarına gelir testi istemleri ile karşı karşıya kalınacağı gibi, terhis olan askerleri, okulu bitenler,öğrenciliği askıda olanlar,kamu emeklisi ve diğer sosyal kurumlardan sağlık hizmeti alınanlar, bakmakla yükümlü olanlar olmak üzere yelpaze geniş olacaktır.

CUMHURBAŞKANLIĞI DUYURUSU

Genel Sağlık Sigortalı vatandaşlarımızın Aralık 2022 ve öncesine ait prim borçlarının gecikme zamları ve cezaları, 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödemeleri koşulu ile 7440 sayılı Kanunun 7'nci maddesi gereği yapılandırılmıştır. Vatandaşlarımız güncel ve silinen borç bilgilerinin bulunduğu dokümana, e-Devlet Kapısı’nda hizmete açılan 7440 Sayılı Kanun Kapsamında GSS Yapılandırma Borç Sorgulama ve Döküm Alma hizmeti üzerinden ulaşabilmektedir.

BORÇ DAĞINI OLUŞTURUR

Türkiye'de yaşayanları GSS şemsiyesi altına alınır iken, ülkemizde ikamet eden, okuyan yabancı uyruklular içinde sisteme dahil edilmeler olmuştur. (Zorunlu göç, Göç İdaresi’nce koruma altına alınan yabancılar)
2012 yılından itibaren zorunlu GSS uygulamasıyla birlikte, bu konuda borçlular gündeme gelmiş, zaman zaman yapılandırmalar, prim düzenlemelerine yer verilmesine rağmen ödeme alışkanlığı oluşmamıştır.

İCRA SERVİSLERİNİN ARTAN YÜKÜ

Bu uygulama ile birlikte GSS servisleri,icra servisleri hareketli günler yaşamaya başladı. Sigortalılardan almadıkları hizmeti ödemek istemeyenlerin serzenişleri kurum koridorlarında çınlıyor, icra servislerine itirazlar başlıyor.

‘DOLANDIRICILARA KANMAYIN’

Son günlerde bazı uyanıklar avukat adıyla, hukuk bürosu ismi kullanarak GSS borçlarını tahsil etmek adına IBAN no.ları paylaştıkları duyumunu alıyoruz,sigortalılara uyarımız  bu kişilere itibar etmeyiniz, kolluk ve savcılıklara suç duyurusunda bulunmanızı tavsiye ederim. SGK tahsilatı anlaşmalı bankalardan MOSİP üzerinden SGK yapılır onun dışında şahıslara yapılmaz kurumun uygulamaları dışına çıkmayınız en yakın SGK İl/SGK Merkez Müdürlüğü’nden yardım alınız.