Doğruyol: Sağlıkta şiddeti önlemek için neyi bekliyorsunuz? Doğruyol: Sağlıkta şiddeti önlemek için neyi bekliyorsunuz?

Sanatçı ve tasarımcı Gözde Yetmen'in "Anthropocene / Antroposen" Giyilebilir Sanat Sergisi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) sanatseverlerle buluştu. Çevresel duyarlılık ve sürdürülebilirlik temasıyla hazırlanan bu sergide, özgün ve ustaca tasarlanmış elbiselerin yanı sıra daha pek çok ilgi çekici eser yer alıyor. Sergi, 31 Temmuz'a kadar AASSM'de ziyaretçilerini bekliyor.

İzmir Demokrasi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Gözde Yetmen, eserlerinde insanın doğa üzerindeki etkilerini giyilebilir sanat formunda sunarak büyük beğeni topladı. Sergi, AASSM'nin girişindeki Batı ve Doğu Galerileri'nde sanatseverleri ağırlıyor.

Gözde Yetmen

KEÇE KUMAŞLARLA ERİYEN BUZ ÖRTÜSÜ

Sergi açılışında konuşan Gözde Yetmen, "Çevresel duyarlılık ve sürdürülebilirliği ön planda tuttuğum bu sergide, insanların doğaya üstün gelme yanılsamasının felaket sonuçlarını gösteriyorum. Sergiyi, insan faaliyetlerinin iklim ve dünya üzerinde kalıcı etkiye sahip olduğu yeni jeolojik dönem olan Antroposen olarak adlandırıyorum. Bu sergide, doğada bıraktığımız kalıcı etkileri, ısınan gezegenimizin eriyen buzulları üzerinden sorguluyorum. Dünyamızı kirleten endüstrilerin doğal çevre üzerindeki etkisine karşı tepkimi giyilebilir sanat aracılığıyla yansıtıyorum. En eski tekstil tekniklerinden biri olan keçe ile oluşturduğum kumaşlar, eriyen buz örtüsünü temsil ederken, biçimlendirdiğim giysiler iklim krizinin bir göstergesi olarak yorumlanmaktadır. Sürdürülebilirliği, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılamaktan ödün vermeden kendi ihtiyaçlarımızı karşılamamız gerektiği fikrini önemsediğim bu sergiyle sizleri Antroposen çağını giyilebilir sanat perspektifinden deneyimlemeye çağırıyorum," dedi.

SERGİ KONSEPTİ

Antroposen çağında, insan faaliyetleri nedeniyle artan sera etkisinin sonucu olarak kutuplarda buz örtüsü erimekte, deniz seviyeleri yükselmekte ve su kütleleri buharlaşıp atmosfere karışmaktadır. Buzulların erimesiyle atmosfere salınan metan gazı, iklim krizini daha da derinleştirmektedir. Bu sergi, ekolojik dengenin korunması ve sürdürülebilir yaşam tarzlarına geçiş konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.

Sergideki giysi formları, tül ve yünlerin nuno-keçe tekniği ile birleştirilmesiyle, buzul tabakalarında oluşan deformasyonların soyut birer sembolü olarak desenlenmiştir.

Doğal malzemeler ve geleneksel keçe tekniklerinin yanı sıra, çevreye zarar veren polyester tül kullanılarak, buz ve su imgesinin kontrastı sunulmuştur. Bu teknikler, serginin çevresel mesajını daha da vurgulamaktadır.

Kaynak: Bülten