10 Ekim Dünya Görme Günü vesilesiyle Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nil, görme kaybının nedenleri ve risk grupları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Görme kaybının 24 saat içinde geri dönmemesi durumunun "kalıcı görme kaybı" olarak tanımlandığını belirten Dr. Nil, ani görme kayıplarının, göz içi kanamaları ve travmalardan kaynaklanabileceğini vurguladı.

Göz Damarları2

Görme Kaybı Nedenleri ve Belirtileri

Görme kaybının en yaygın nedenleri arasında katarakt, kırma kusurları, retina hastalıkları ve diyabete bağlı retinopati gibi durumlar yer alıyor. Dr. Nil, "Bu hastalıkların yanı sıra, göz damarlarında tıkanmalar ve glokom krizi gibi ani gelişen sorunlar da görme kaybına yol açabiliyor," dedi.

Dr. Nil, hipertansiyon, diyabet, ve bazı nörolojik hastalıkları olan bireylerin görme kaybı riski taşıdığını belirtti. Ayrıca, aşırı alkol kullanımı ve uzun süreli ilaç kullanımı gibi faktörlerin de görme sağlığını tehdit edebileceğini ifade etti.

Glokom-1

Glokomun Tehditleri

Göz tansiyonunun yükselmesiyle gelişen glokom hastalığı, genellikle belirti vermeden ilerliyor. Dr. Nil, erken teşhisin önemine vurgu yaparak, "Glokom hastalığı rutin göz muayeneleri sırasında saptanabilir. Erken dönemde tedavi edilirse göz damlası ile kontrol altına alınabilir," dedi.

Ankara'da ücretsiz HPV aşısı uygulaması başladı Ankara'da ücretsiz HPV aşısı uygulaması başladı

Göz Muayenesi

Düzenli Göz Muayenesi Önerisi

Sağlıklı bireylerin iki yılda bir göz muayenesi yaptırmasının yeterli olabileceğini söyleyen Dr. Nil, kırma kusuru veya göz hastalığı olan kişilerin daha sık kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı. Özellikle hastalığın evresine göre 3 ila 6 ayda bir muayene yapılmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: İHA