Eğitim

Gönül Kovan Gürakan’ın "Kitap Kumbaram" Projesi 17. kütüphanesini açtı

Manisa'da 8 yıl önce başlayan ve Türkiye'nin dört bir yanına yayılan "Kitap Kumbaram" projesi, 17. kütüphanesini Şanlıurfa'da açtı. Türkçe öğretmeni Gönül Kovan Gürakan, her yıl binlerce kitap toplayarak, okullara kütüphane kazandırıyor

Abone Ol

Manisa’da 8 yıl önce başladığı “Kitap Kumbaram” projesiyle, görev yaptığı okuluna kütüphane kazandırmayı hedefleyen Türkçe öğretmeni Gönül Kovan Gürakan, bugün Türkiye genelinde 17 kütüphane açmış durumda. Proje, özellikle kütüphaneleri olmayan okullara kitap desteği sağlamak amacıyla büyük bir başarıya imza atarak, birçok şehirde binlerce kitap toplanmasına vesile oldu.

Projenin son halkası, Şanlıurfa Karaköprü Şehit Mustafa Direkli Ortaokulu’nda açılan kütüphane oldu. Toplamda 4 bin kitabın yer aldığı kütüphane, düzenlenen bir törenle öğrencilerin kullanımına sunuldu. Gürakan, projenin başlangıcına dair şu açıklamayı yaptı: "Görev yaptığım okulumda kütüphane ihtiyacı vardı. Bu ihtiyacı fark ettikten sonra, 'Ne yapabiliriz?' diye düşündük. Kumbara fikri aklımıza geldi ve okulumuzun koridoruna, herkesin kitaplarını bırakabileceği büyük bir kumbaraya benzeyen kutu yerleştirdik. Kitaplar birikmeye başladıkça, okulumuzun kütüphanesi için gerekli olan kitapları toplamış olduk."

Başlangıçta kendi okuluna kütüphane kazandırmayı amaçladığını belirten Gönül Kovan Gürakan, projenin hızla büyüyerek Manisa’daki köy okullarından başlayıp Türkiye’nin farklı illerine yayıldığını söyledi: "Proje büyüdükçe, daha fazla okula ulaşmak istedim. Türkiye'nin farklı bölgelerinde, Manisa ve Uşak'tan Bursa, Düzce, Konya, Ankara, Van, Ağrı, Hatay, Batman gibi illerde de kütüphaneler açtık. Bugüne kadar toplamda 17 kütüphane açtık."

Gönül Kovan Gürakan, kitap okumanın ve kütüphanelerin öğrenciler için ne kadar önemli olduğunu vurguladı: "Özellikle kırsal bölgelerdeki çocukların kitaplara ulaşabilmesi çok değerli. Kütüphaneler, öğrencilerin sadece akademik gelişimlerine değil, sosyal gelişimlerine de katkı sağlıyor. Kitap, bir çocuğun hayal gücünü, düşünme becerisini geliştiren en değerli araçtır. Bu yüzden her okulumuzda, her evde bir kütüphane olmalı."

Her bir kütüphanede ortalama 3-4 bin kitap bulunduğunu belirten Gürakan, yıllık olarak her dönemde bir veya iki kütüphane açtıklarını ve her bir kütüphanede kitapların gönüllüler tarafından toplandığını söyledi. Ayrıca proje için destek olan tüm öğretmenlere, velilere ve öğrencilerine teşekkür etti. “E-Twinning projeleri aracılığıyla gönüllü öğretmenlerimiz oldu. Onlar sayesinde bu kütüphaneler Türkiye'nin dört bir yanına yayıldı” diye ekledi.

Gürakan, öğrencilerin kitaplara erişiminin akademik başarılarını artırdığına ve sosyal yaşamlarında da önemli gelişmeler sağladığına dikkat çekti. Ayrıca kitap desteği sağlamak isteyen herkese çağrıda bulunarak, “Her kitap bizim için çok önemli. Türkiye’nin her yerinden kitap yardımı bekliyoruz. Bizimle iletişime geçmek isteyenler sosyal medya hesaplarım veya okulum üzerinden bana ulaşabilirler" dedi.

Proje, 8 yılda büyük bir başarıya ulaşarak, kitapların ve kütüphanelerin çocukların hayatındaki rolünü artırmaya devam ediyor.