Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Gölyazı Mahallesi'nde bulunan Apollonia ad Rhyndacum Antik Kenti kazılarında, Helenistik döneme ait önemli bir keşif yapıldı. Kazı alanında, antik tiyatronun seyirci alanında özel olarak ayrılmış bir "kişiye özel" oturma basamağı bulundu. Bu buluntu, dönemin sosyal yapısına dair yeni ipuçları sunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Bursa Müze Müdürlüğü ve Nilüfer Belediyesi'nin desteğiyle yürütülen kazı çalışmaları, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) bilimsel danışmanlığında devam ediyor. Kazı başkanlığını üstlenen BUÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Şahin, tiyatronun önemli bir parçası olan doğu parodosunu büyük ölçüde gün yüzüne çıkardıklarını belirtti. Tiyatronun yaklaşık 6 bin kişi kapasitesine sahip olduğu, yapısının Helenistik dönemin mimari anlayışına uygun olarak büyük bir yamaç üzerine inşa edildiği ifade ediliyor.
Tiyatronun mimarisinde, Roma dönemine ait değişiklikler ve yerel tercihlerin de izleri görülüyor. Prof. Dr. Şahin, tiyatroda oturma düzeninin hiyerarşik olduğunu vurgulayarak, VIP alanı olarak kullanılan "prohedria" kısmına ait özel bir oturma basamağı tespit ettiklerini açıkladı. Bu basamağın üzerinde yer alan "Aitroy" ismi, tarihlerde oturma alanlarının kişiye özel rezervasyonlara göre ayrıldığını gösteriyor.