Kastamonu’nun Daday ilçesindeki Yumurtacı Göleti’nde, yasadışı avcılıkla mücadele amacıyla yapılan araştırmalarda büyük bir çevre skandalı ortaya çıktı. Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, amatör balıkçılardan gelen ihbarlar üzerine başlattıkları çalışmalarda, gölette yasadışı olarak bırakılan 150 av sepeti buldu. Sepetlerin içindeki ağlar nedeniyle binlerce balığın telef olduğu belirlendi.

Balıkçılar Kaçak Sepetleri Ortaya Çıkardı

Amatör balıkçı Ahmet Fikret Tamsezer ve arkadaşı Kadir Kıylıoğlu, Yumurtacı Göleti’nde balık tutarken oltalarına takılan ağların varlığını fark etti. Su altı kamerasıyla yapılan araştırmada, çok sayıda yasadışı av sepeti bulundu. Tamsezer ve Kıylıoğlu, durumu Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile jandarma ekiplerine bildirdi. Ekipler, gölette yaptıkları operasyonda 150 av sepetini çıkardı ve bu sepetlerin içindeki binlerce telef olmuş balığı tespit etti.

Sepetlerin Zararları ve Çevre Sorunları

Yasadışı avcılığın neden olduğu çevre felaketi hakkında bilgi veren Tamsezer, sepetlerin büyük bir kısmının terk edilmiş ya da kaybolmuş ağlar olduğunu ifade etti. Sepetlerin çevresinde bulunan çelik tellerin balıkların çıkışını engellediği ve bu yüzden yüzlerce balığın telef olduğu belirtildi. Ayrıca, sepetlerin içindeki ölü balıkların yanı sıra, küçük balıkların da üreme şansının yok olduğu vurgulandı. Kaçak ağlar yüzünden olta balıkçılarının sürekli olarak oltalarını kaybettikleri ve göletin doğal dengesinin bozulduğu aktarıldı.

Seferihisar'daki 500 yere yıkım kararı çıktı! Ruhsatsız ve izinsiz yapılara yıkımlar başladı Seferihisar'daki 500 yere yıkım kararı çıktı! Ruhsatsız ve izinsiz yapılara yıkımlar başladı

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden Açıklama

Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, bu tür yasadışı faaliyetlerle mücadelenin süreceğini belirtti. Müdürlüğün yaptığı yazılı açıklamada, "1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında yürütülen denetimlerin aralıksız devam ettiği, Yumurtacı Göleti’nde yapılan başarılı operasyonla 150 metre uzunluğundaki yasadışı av aracının göletten çıkarıldığı" ifade edildi. Ayrıca, "Vatandaşlarımızın kaçak avcılıkla mücadeleye destek vermesi büyük önem taşımaktadır. Şahit oldukları yasadışı faaliyetleri ilgili mercilere bildirmeleri gerekmektedir" denildi.

Balık Popülasyonu ve Koruma Çalışmaları

Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı için yapılan balıklandırma çalışmaları kapsamında, Amasya Yedikır Su Ürünleri Üretim İstasyonu Müdürlüğü'nden temin edilen yaklaşık 1 milyon adet sazan yavrusunun çeşitli baraj ve göletlere bırakıldığını duyurdu. İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu’nun da katıldığı bu çalışmalarda, Karaçomak Barajı’na 150 bin yavru sazan bırakıldı. Balıkların sağlıklı bir şekilde büyüyüp çoğalması için amatör balıkçıların bilinçli avcılık yapması gerektiği vurgulandı.

Kaynak: İHA