Gizli müşteri olanların iş ve sosyal güvenlik hukukunda değerlendirilmesi
Gizli müşteri nedir?
Gizli müşteri nedir?
Bir işletme adına mağaza ya da işyerlerinin müşteri gözü ile değerlendirilmesini yapan kişi, işletme yetkilileri hem hizmet kalitesini ölçmek, hem de çalışan personelin müşteri gözüyle performansını değerlendirmek, müşteri memnuniyeti ve mağaza/işyeri denetimini sağlamayı hedefliyor.
Biz buna üçüncü göz kontrolü diyebiliriz.
Ağırlıklı olarak perakende sektörü yanında, finans, iletişim vs gibi geniş yelpaze de kullanılıyor.
Ödüllendirme sistemi yanında cezalandırma sistemi de gündeme gelebilir.
Gizli müşteri değerlendirme yaptığı işletmelere puan verir, şirket merkezine raporlar. Düşük ve yetersiz puanlama var ise o işletme sahipleri çalışanları uyarır, yüksek puan ile ödüllendirir.
‘İŞE ALINMA’
Gizli müşteri hangi sistemle işe alınır?
Eğitim zorunluluğu olmasa da sektörlere göre belirli bir eğitim istenebilir, örneğin elektronik mağaza denetleme gizli müşteri ile yapılacaksa bu konularda meraklı, bilgi sahibi kişiler seçilir, çalışanın müşteri ile olan ilişkilerini gözlemleme adına.
Gizli müşteri isteyen firmalar ajanslarla çalışıyor. Kariyer sitelerinde iş ilanları yayınlanıyor. Ek iş gibi görebiliriz.
Gizli müşteri ajanslar tarafından temin edilmesi halinde, bir ücret ortaya çıkmaktadır.
İş Hukuku, Sosyal Güvenlik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları Uygulanacak mı?
Burada ortaya kısmi süreli bir çalışma modeli ortaya konulacağı için, iş sözleşmesi düzenlenmesi gerekir. Bununla birlikte iş hukukundan doğan diğer haklarda ortaya çıkacaktır.
Bu sözleşmeler, belirli ya da belirsiz olabilir.
Sosyal Güvenlik Hukuku gereğince çalışanların hizmet akdi olacağı için, SGK işe giriş bildirgeleri ve Prim Hizmet Belgeleri verilmesi yanında, MUHSGK bildirilecektir.
6331 Sayılı Kanuna göre İş Sağlığı ve Güvenliği önlemleri de alınmalı, eğitimleri verilmelidir.
Denetlenen Ajanslarda kısa süreli de olsa Gizli Müşteri hizmeti verilmesiyle ilgili firmalara kesilmiş fatura vs kayıtlar olması halinde teftiş yapan Müfettiş, Denetmeler bu işlerde kısa süreli de olsa çalışan kişilerin isimleri isteyebilir, kendileriyle de görüşebilir.
Bu sektörde kayıtdışı olacağı için ajans denetimlerinde faaliyet olarak gizli müşteri portföyü olan firmaların denetlemesinde bu hususlara dikkat edilecektir.
Ajansların günlük işe alımları ve işten çıkarmaları, aynı isimlerle bu işi tekrar yapmaları halinde denetimlerde süreklilik, belirli, kısmi zamanlı gibi objektif kriterlerin oluşması başta olmak üzere değerlendirmeler de dikkatlice incelenecektir.
Alınan ücretlerin net ve brüt tutarına göre değerlendirilmesi,ödeme biçimi,muhasebe kayıtları da denetimlerde irdelenir.
Gizli müşteri olarak çalışan kişilerinde işverenleri ajanslar oldukları için, ileride ortaya çıkacak kayıtdışılık vs İş Mahkemeleri’ne müracaat edecekleri gibi, ücret vs gibi alacaklar da arabulucu müracaat etme hakları da vardır.