Güncel

Gıdada tağşiş gündemi: Haksız rekabete sebep oluyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit ve tağşiş yapan firmalar listesi ülke gündemine oturdu. TÜKODER İzmir Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Kurdoğlu önlemleri ve çözümleri aktardı.

Abone Ol

MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF-Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan taklit ve tağşiş yapan firmalar ve ürün listesi gündemden düşmüyor. Birçok tüketici aldığı ürünle ilgili şüphe yaşarken riskler ve çözümler de merak ediliyor. Konuyla ilgili olarak İzmir İl Tüketici Hakem Heyeti Üyesi ve Hukuk İşlerinden sorumlu İzmir TükoDer Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avukat Fatih Kurdoğlu, Gıda tağşişi yani hilel gıda üretiminin hem etik hem sağlık açısından ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi. Özellikle et, süt ve süt ürünleriyle birlikte bitkisel yağlarda sahteciliğin çok sık görüldüğünün altını çizen Kurdoğlu, tüketicinin sağlığının ciddi bir tehdit altında olduğunu aktarda.

“HAKSIZ REKABET”

Tağşiş edilmiş gıdaların alerjik reaksiyonlara, gıda zehirlenmelerine veya uzun vadede kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini vurgulayan Kurdoğlu, haksız rekabet sorununa dikkat çekti. Kurdoğlu, “Kurallara uygun çalışan üreticiler zarar görüyor, çünkü hileli üreticiler daha düşük maliyetlerle haksız rekabet avantajı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“DAHA SERT ÖNLEMLER”

Bu noktada alınacak tedbirlerine önemine vurgu yapan Kurdoğlu hem üreticilere hem tüketicilere hem de devlet kurumlarının uygulaması gerekenleri aktardı. Kurdoğlu, “Gıda üretim yerleri ve satış noktaları daha sık ve habersiz denetlenmeli. Numune analizi yapan laboratuvarların sayısı artırılarak hızlı ve güvenilir testler yapılmalı. Denetimlerde yapay zeka ve blockchain gibi teknolojiler kullanılarak üretim süreçleri takip edilebilir. Hile yapan işletmelere yüksek para cezaları ve ticari faaliyet kısıtlamaları uygulanmalı. Tekrarlayan tağşiş durumlarında işletmenin lisansının iptali gibi daha sert önlemler alınabilir” dedi.

“DÜZENLİ OLARAK AÇIKLANMALI”

Tarım ve Orman Bakanlığı gibi kurumların hileli ürünleri ve üreticileri halka düzenli olarak açıklaması gerektiğini de savunan Kurdoğlu, “Ürün etiketleme ve izlenebilirlik sistemleri zorunlu olmalı” dedi. Eğitim ve farkındalığın da önemine dikkat çeken Kurdoğlu, “Üreticilere yönelik hijyen ve kalite eğitimleri düzenlenmeli. Tüketicilerin bilinçlenmesi için medya kampanyaları yürütülmeli ve etiket okuma alışkanlığı teşvik edilmeli. Okullarda gıda güvenliği konusunda eğitim verilebilir” dedi. “Tüketicilerin gördüğü hileli ürünleri şikayet edebileceği bir platform oluşturulmalı” diyen Kurdoğlu, “Üreticiler, tüketici dernekleri ve devlet kurumları iş birliği yaparak güvenli gıda ağları geliştirmeli” ifadelerini kullandı.