Kültür-sanat

Gevherhan Sultan’ın Puşidesi, osmanlı geleneğiyle yeniden hayat buluyor

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri, Osmanlı dönemine ait puşideleri yeniden hayat geçiriyor. 2016'dan bu yana 6 puşideyi tamamlayan enstitü, şimdi Fatih Sultan Mehmet Han’ın kızı Gülbahar Hatun Türbesi’ndeki Gevherhan Sultan puşidesinin yapımına devam ediyor

Abone Ol

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, Osmanlı dönemi kültür mirasının önemli unsurlarından biri olan puşideleri yeniden hayata geçiriyor. 2016 yılından itibaren başlatılan projeyle, şimdiye kadar 6 puşide tamamlayan usta öğreticiler, 7. puşide olarak Fatih Sultan Mehmet Han’ın kızı Gülbahar Hatun Türbesi’nde yer alan Gevherhan Sultan’ın puşidesini işliyor.

Osmanlı döneminde mezar sandukalarının üzerine örtülen ve zamanla yıpranan puşidelerin yeniden üretilmesi için Milli Eğitim ve Kültür ve Turizm Bakanlıkları arasında 2016 yılında bir protokol imzalanmıştı. Samsun Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri, bugüne kadar Sultan 4. Mustafa, Şehzade Selim, Şehzade Orhan, Şehzade Hasan, Şehzade Numan ve Mihrimah Sultan’ın puşidelerini tamamladı. Şu anda ise 7. puşide olarak Gevherhan Sultan’ın örtüsünü ilmek ilmek işliyorlar.

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü’nde nakış öğretmeni olan Ayşe Sağdış, yapılan bu çalışmaların kültürel mirası koruma ve yaşatma adına büyük önem taşıdığını belirterek, “Puşidelerin yapımı büyüklüğü ve desen özelliğine göre 1-2 yıl sürebiliyor. Osmanlı döneminde mezar sandukaları üzerine örtülen bu puşideler, zamanla yıprandı. Desen arşivleri oluşturularak, uygun bulunanlar yeniden üretildi. Şu ana kadar 6 puşideyi başarıyla tamamladık. Fatih Sultan Mehmet Han’ın kızı Gülbahar Hatun Türbesi’ndeki Gevherhan Sultan puşidesinin yapımına da devam ediyoruz” dedi. Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, İstanbul Türbeler ve Müze Müdürlüğü'nden alınan liste doğrultusunda, Türkiye genelindeki enstitülerle işbirliği yaparak Osmanlı hanedanına ait 23 türbedeki 158 sanduka örtüsünü yenilemeyi planlıyor.