Berna SEVER/ EGE TELGRAF- Sosyal fobi, bireyin sosyal etkileşimlerden kaynaklanan yoğun kaygı ve korkular yaşadığı bir psikolojik bozukluk. Bu durum, bireyin sosyal ortamlarda eleştiri veya değerlendirmeye maruz kalmaktan kaçınma eğiliminde olduğu, topluluk önünde konuşma veya sosyal etkileşimlerde bulunma konusunda büyük bir rahatsızlık hissettiği bir durumu ifade ediyor.

SOSYAL FOBİ NEDİR?

Sosyal fobi, bireyin sosyal etkileşimlerde kaygı ve endişe yaşadığı, toplum içinde kendini izole hissettiği bir psikolojik durumu ifade eder. Bu durum, kişinin sosyal ortamlarda olumsuz değerlendirileceği veya başkaları tarafından eleştirileceği korkusuyla belirginleşir. Sosyal fobi, genellikle çocukluk veya ergenlik dönemlerinde başlar ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir.

SOSYAL FOBİ BELİRTİLERİ

Sosyal fobi, çeşitli belirtilerle kendini gösteriyor. Bu belirtiler arasında aşırı terleme, kızarma, kalp çarpıntısı, mide bulantısı ve titreme gibi fiziksel reaksiyonlar bulunuyor. Uzmanlara göre psikolojik belirtiler arasında ise sürekli endişe, özgüven eksikliği, utangaçlık ve başkalarıyla iletişim kurmaktan kaçınma yer alıyor.

Karşıyaka’da 19 Eylül Gaziler Günü gururla kutlanıyor Karşıyaka’da 19 Eylül Gaziler Günü gururla kutlanıyor

GENÇLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR!

Sosyal fobi, her yaş grubunda görülebiliyor, ancak genellikle genç yetişkinlik döneminde ortaya çıkıyor. Ayrıca, geçmişte travmatik sosyal deneyimleri olan bireylerde veya genetik yatkınlığı bulunanlarda daha sık rastlanıyor. Uzmanlar sosyal fobinin, toplumun her kesiminden insanı etkileyebileceğini ve kültürel farklılıklara bağlı olarak belirtilerde değişiklik gösterebileceğinin altını çiziyor.

SOSYAL FOBİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Sosyal fobi tedavisi genellikle psikoterapi ve ilaç kullanımını içerebiliyor. Bilişsel davranışçı terapi, bireyin düşünce kalıplarını değiştirmeye odaklanıyor ve olumsuz düşüncelerle başa çıkma becerilerini güçlendiriyor. İlaç tedavisi ise genellikle antidepresanlar veya anksiyete ilaçlarıyla gerçekleştiriliyor. Tedavi sürecinde destek gruplarına katılmak da kişinin sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olabiliyor.

Sosyal fobi, tedavi edilebilir bir durum ve uzman yardımı almak bu süreçte önemli. Sosyal fobiye sahip olan bireyler, uzman bir psikolog veya psikiyatrist ile iş birliği yaparak, yaşamlarını etkileyen bu durumu yönetmeyi öğrenebiliyorlar. Uzmanlara göre, mental sağlık sorunlarına yönelik toplumsal farkındalığın artması, bireylerin bu konuda destek aramalarını kolaylaştırıyor.

Kaynak: Ege Telgraf