Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu bu yıl 16-21 Eylül 2024 tarihleri arasında Çeşme'de yapılacak Gençlik ve Liderlik Kampı'na hazırlanıyor. "Hayat Biz Hazırız" sloganıyla düzenlenecek kampta federasyonun bursuyla eğitimini sürdüren, Türkiye'nin farklı kentlerinden genç kızlar ağırlanacak. Gençlik Kampı'nın ilk kez 2013 yılında Seferihisar'da başladığını belirten Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Betül Elmasoğlu, "Kampımızda genç kadınların liderlik potansiyellerini keşfetmeleri ve güçlendirmeleri için çalışacağız. Geleceğin lider kadınlarını yetiştirmek en önemli hedeflerimizden biri" dedi.
Dünyanın en önemli kadın kuruluşlarından biri olan Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Betül Elmasoğlu ile Çeşme'de Eylül ayında düzenlenecek kamp öncesi bir araya geldik. İş yaşamının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında da uzun yıllardır çalışan Elmasoğlu, Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), Ege Sanayici İş İnsanları Derneği (ESİAD), İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD), Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİFED) yanı sıra Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) İl Kadın Girişimciler Yürütme Kurulu Başkanlığı gibi görevler üstlenmiş.
2000 yılında Karşıyaka Soroptimist Kulübü'ne üye olan Betül Elmasoğlu geçtiğimiz yıl Eylül ayında gerçekleşen genel kurulda 2023-2026 dönemi federasyon başkanlığına seçilmiş. Her dönemin bir çiçekle temsil edildiği federasyonun bu yıl çiçeğinin "ayçiçeği" olduğunu belirtiyor Elmasoğlu, "Çünkü ayçiçeği ya da güne bakan, yüzünü aydınlığa döner daima. Bizim ülkemizdeki kadınların da her zaman yüzünü aydınlığa, gelişmişliğe, gün ışığına dönüşünü temsil ediyor simge çiçeğimiz" diyor. Elmasoğlu bu görevle Türkiye'de en aktif soroptimist derneklerinden biri olan İzmir'e, federasyon başkanlığını beşinci kez getiren kadınlardan birisi olmuş. Elmasoğlu "Göreve başladığımda çok güzel bir rastlantı olarak Karşıyaka Kulübümüzün başlattığı 'Endometriozisi Tanıyalım" projesi uluslararası alanda 109 proje içinde En iyi Proje Ödülü'nü aldı. Bu benim için de güzel bir sürpriz oldu" diyor.
Hatay Arsuz'da anaokulu
"Bu yıl geçmiş dönemden gelen çok önemli projelerimizi sürdürürken yeni projeler de geliştiriyoruz" diyen Betül Elmasoğlu, gençlik kampının hemen ardından depremde en çok zarar gören yerlerden biri olan Hatay'ın Arsuz ilçesinde bir anaokulu açacaklarını anlatıyor heyecanla. "Arsuz Soroptimist Anaokulu adını taşıyacak olan projemiz geçen dönem Sevil Koca başkanlığında yaşama geçmişti. Anaokulumuzu yeni eğitim öğretim dönemine yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu projenin yanı sıra yine deprem bölgesinin su sorunu için çok önemli bir proje üzerinde daha çalışıyoruz. Bölgede su ve hijyen konusu hala çok önemli bir sorun. Özellikle kadınlar ve çocuklar büyük sıkıntı çekiyor. Tüm çabamız deprem bölgesinde kalıcı bir çalışma yapılmasına ön ayak olmak" diye ekliyor.
Genç kızların eğitimi
Türkiye genelinde 12 ilde bin iş ve meslek sahibi üyeleri bulunduğunu anlatan Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Betül Elmasoğlu, federasyonun çalışmalarına ilişkin şu bilgileri paylaşıyor:
"Ülke genelinde 34 tane soroptimist kulübümüz var. İzmir'de ise kulüp sayımız beş. İstanbul, İzmir ve Ankara'da toplum eğitim merkezlerimiz çok önemli işlevler üstleniyor kadınlarımız için. İzmir'de Buca'da hizmet veren Ege Toplum Merkezi'mizde halk eğitim merkezileriyle birlikte ortak projeler yapıyoruz. İzmir’in dış göç alan semtinde okuma yazma bilmeyen, kent yaşamına uyumda zorluk çeken, iş bulmada zorlanan semt kadınlarına eğitim olanağı yaratmaya çalışıyoruz. Derneğimizin ilk hedeflerinden biri kadın ve kız çocukların eğitimi. Kadınların sağlık olanaklarından yararlanması, kadınlara yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ve şiddete karşı mücadele ile ilgili farkındalıkların artırılması, kadının insan haklarının ve yasal haklarının bilincinde olmaları, kadınların politika ve karar mekanizmalarının söz sahibi olmalarını desteklemek yaptığımız çalışmalar arasında yer alıyor."
Çevresel sürdürülebilirliği desteklemenin de uzun yıllardır önemli etkinliklerinden olduğuna değinen Betül Elmasoğlu, her meslekten bir kadının temsil edildiği soroptimist derneklerinin en dikkat çeken çalışmalarından birinin kız çocuklarına verdiği burslar olduğunu anlatıyor. Türkiye genelinde 490 kız çocuğuna burs verdiklerini belirten Elmasoğlu, "Burs almak isteyen öğrenciler illerindeki soroptimist derneklerinin burs komisyonlarına başvurabilir. Genç kızlarımızın özellikle bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik alanlarında gelişmesini desteklemeye çalışıyoruz" bilgisini paylaşıyor.
Dernekten burs alan gençlerin öğrencilikleri boyunca menti-mentör çalışmalarına katıldığını, seçilen öğrencilerin de her yıl düzenlenen "Liderlik ve Gençlik" kamplarında eğitim alabildiklerini belirtiyor. "Bu kamplar ilk kez Mine Kavala'nın başkanlığında, 2013 yılında, Seferihisar'da başladı. Geçen yıl da Cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle 100 bursiyerimizi Foça'daki gençlik kampımızda ağırladık. İnanılmaz bir etkinlikti. Bizim de onların da unutamayacakları bir eğitim kampı oldu" diyor Elmasoğlu.
TÜRGÖK'e armağan kitap
Bu yıl Haziran ayında Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı ile özel bir çalışma yaptıklarına değinen Betül Elmasoğlu şunları söylüyor:
"Türkiye'de ilk soroptimist derneğini 1948 yılında, İstanbul'da kuran romancı-yazar Müfide Ferit Tek'in anısını yaşatmak için TÜRGÖK ile özel bir çalışma hazırladık. Kurucumuz Tek'in kaleme aldığı 'Aydemir' kitabını kabartma olarak bastırdık ve TÜRGÖK kitaplığına kazandırdık. Aydemir, yazarın Birinci Dünya Savaşı yıllarında, eşiyle birlikte Sinop’ta sürgündeyken, henüz yirmi beş yaşında yazdığı ilk roman. Yazarın bu ilk romanı 1918’de basılmış. Arkadaşlarıyla birlikte Türkiye Soroptimist Kulübü’nü kuran ve 1971 yılında vefatına dek bu kulübün gelişmesi için çalışan Tek'in anısına böyle bir çalışma hazırladık."
Meslek odalarına çağrı
İş yaşamı boyunca kentin ekonomi odaklı en önemli sivil toplum kuruluşlarında elini taşın altına koyarak aktif üyelik yapan, proje üreten Betül Elmasoğlu, daha çok iş ve meslek sahibi kadının soroptimistlerin çalışmalarına katılması konusunda çağrıda bulunuyor. Uzun yıllar İzmir Ticaret Odası'nda meclis üyeliği de yapan Elmasoğlu, "Gerek İzmir Ticaret Odası'nda gerek Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda çok sayıda iş ve meslek sahibi, alanında yetkin kadın üyemiz var . Odalarımızdaki kadın üyelerin, kadının güçlenmesi, yönetim, politika ve karar mekanizmalarında daha aktif olmaları konusunda da çalışmalarını istiyoruz. Soroptimistlerin projelerine odalarımızdan da destek bekliyoruz" diyor.
Bu dönem İzmir'de yerel yönetimlerde çok sayıda kadın belediye başkanı olmasından mutluluk duyduklarını belirten Betül Elmasoğlu, "Bu dönem iş birliklerimizin daha da artacağına inanıyoruz. Eylül ayında Çeşme'de düzenleyeceğimiz Gençlik ve Liderlik Kampı için Çeşme Belediye Başkanımız Lal Denizli ile görüştük. Bize destek olmaları çok gurur verici. Diğer yerel yöneticilerimizle de ortak projeler geliştirmek arzusundayız" diye konuşuyor. Elmasoğlu, federasyonun İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, UN Global Compact ve benzeri kuruluş ve platformlar ile güç birliği yaptıklarını ekliyor.
***
103 yaşında bir genç kadın
Dünya'da ilk kez 1921 yılında Kaliforniya'da, Avrupa'da 1934 yılında Paris'te kurulan Soroptimist Derneği'nin Türkiye'deki ilk şubesi ise yazar Müfide Ferit Tek tarafından 1948 yılında İstanbul'da açılmış. Türkiye Soroptimist Federasyonu ise 1953 yılında kurulmuş. Meslek sahibi kadınların dayanışması, toplumda lider konuma gelmeleri ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla kurulan dünyaca ünlü bu dernek ülkemizde 1978 yılında kamuya yararlı dernek statüsüne alınmış.
Mesleklerinde üst düzeye gelmiş, donanımlı eğitimli kadınların kızkardeşlerine her konuda destek olması amacıyla kurulan Soroptimist Dernekleri, Türkiye'de bu yıl 71. yılını kutluyor. Derneğin İzmir'deki ilk şubesi olan İzmir Kulübü ise 1961 yılında kurulmuş. İzmir, federasyonda Alsancak, Göztepe, İzmir, Karşıyaka ve Kordon şubeleriyle temsil ediliyor. Betül Elmasolğu’ndan önce Ayla Selçuk, Remide Arkun, Mine Kavala ve İlke Erol geçmiş yıllarda federasyon başkanlığını İzmir’e getiren iş ve meslek sahibi kadınlar olarak görev yapmış.
Dünya genelinde 103 yılı geride bırakan Uluslararası Soroptimist Federasyonu'nun (SI) Amerika, Avrupa, Büyük Britanya, İrlanda, Güney Batı Pasifik ve Afrika olmak üzere 5 federasyona bağlı, 121 ülkede yaklaşık 66 bin üyesi bulunuyor. 3 bin kulüp ile dünya kadınlarının sesi olmak amacıyla yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye Avrupa Soroptimist Federasyonu'na (SIE) bağlı olarak hizmet veriyor. Avrupa Federasyonu ise 43 ülkede 50 tek kulüp ve 21 federasyonda görevli 30 bin üye ile çalışıyor.
Soroptomist, Latince "sorore" (kız kardeş) ve "optima" (iyi niyet) sözcüklerinden oluşuyor ve "kız kardeşleri için en iyiyi amaçlayan kadınlar" anlamına geliyor.