Trabzon’da yasal olmayan 5 ton hamsiye el konuldu! Trabzon’da yasal olmayan 5 ton hamsiye el konuldu!

Siirt'in Pervari ilçesinde, geleneksel yöntemlerle sepet kovan üreterek bal üretimine katkı sağlayan Lazgin Turşak, 10 yıldır yaptığı bu iş sayesinde bölgedeki arıcıların önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Botan Çayı kıyısındaki söğüt ağaçlarının dallarını kullanarak sepet kovan üreten Turşak, üretim sürecinde ailesinin de yardımlarını alıyor.

S E P E T2-1

ZORLU SÜREÇ

Turşak, söğüt dallarını kesip evine getirdikten sonra birkaç gün boyunca beklettiği dalları, özel kalıplarla sepet şekline sokuyor. Kovanları, kül karışımlı balçıkla sıvayarak kurutma işlemini tamamlayan Turşak, yaklaşık bir hafta sonra hazır hale gelen sepet kovanları arıcılara satıyor. Bu kovanlar, Herekol Dağı eteklerindeki Çemikare Yaylası gibi bölgelerde arıcılar tarafından kullanılıyor.

S E P E T3

GELENEKSEL ÜRETİM

Sepet üretiminin zahmetli bir iş olduğunu belirten Turşak, eşi, çocukları ve torunlarının da üretim sürecine dahil olduğunu vurguluyor. Yapımı zaman alıcı olan sepetlerin, özellikle arıcılar tarafından tercih edildiğini söyleyen Turşak, "Bir günde sadece iki sepet yapacak kadar söğüt dalı toplamak yetiyor. Ancak bu iş, emek ve sabır gerektiren bir süreç." diyerek bu geleneksel üretimin önemini ifade ediyor. Ürettikleri kovanlar, 400 ila 500 TL arasında bir fiyatla satılıyor.

S E P E T4

SEPET KOVANLAR

Arıcılık konusunda uzmanlaşmış bir diğer aile bireyi olan Nevzat Turşak, sepetlerin, arıların kaliteli bal üretimi için daha uygun olduğuna dikkat çekiyor. Sepetlerin, balın ince ve narin bir şekilde örülmesini sağlayan yapısı, özellikle Pervari'nin kara kovan balının lezzetini artırıyor. Sepetlerin dış kısmının balçıkla sıvanmasının ısı yalıtımını artırarak balın kalitesini yükselttiğini belirten Turşak, bu yöntemin Pervari balının benzersiz lezzetini oluşturan önemli bir unsur olduğunu vurguluyor.

KÜLTÜREL MİRAS

İlçedeki yüksek rakımlı yaylalarda üç kuşaktır arıcılık yapan Cemal Tomris, fenni kovanlar yerine geleneksel sepet kovanların tercih edilmesinin nedenini şöyle açıklıyor: "Sepet kovanlar, bal peteğinin ince ve narin örülmesini sağlar. Bu da balın kalitesini artırır." Pervari balının ünü, bu geleneksel üretim tekniklerine dayanıyor. 20'yi aşkın ailenin sepet örerek geçimini sağladığı bölgede, sepet kovan üretimi sadece bir geçim kaynağı değil, aynı zamanda kültürel mirasın korunmasına da katkı sağlıyor.

Kaynak: AA