Güncel

Gazeteci Güneri Cıvaoğlu'na veda töreni| Ünlü isimler neler söyledi?

Bir süredir kanser tedavisi gören ve 85 yaşında hayata veda eden usta gazeteci Güneri Cıvaoğlu, 3 Ekim 2024 tarihinde son yolculuğuna uğurlandı. Cıvaoğlu, Beşiktaş'ta tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Onun anısına, Bağcılar'daki Milliyet Gazetesi binası önünde bir tören düzenlendi

Abone Ol

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, Cıvaoğlu'nun hayatı ve gazetecilik kariyeri üzerine duygu dolu bir konuşma gerçekleştirdi. Şendir, Cıvaoğlu’nun gazeteciliği, yaşamı ve insan ilişkileri hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: "Kimseye pusu kurmadı, hep adil olmak için uğraştı. En yakın mesai arkadaşları burada. Güner ağabey sadece Türkiye'deki gazeteleri okumazdı; dünyadaki gazeteleri de öğleye kadar okumuş bitirmiş olurdu. Bizim gözümüzden kaçan bir şey olursa mutlaka ikaz eden olurdu. Hocaların en büyüğüydü bizim için ve insanların en önemlilerinden biriydi."

Cıvaoğlu'nun son güne kadar yazmak istediğini, hasta haliyle bile gazetecilik yapmanın sevincini yaşadığını vurgulayan Şendir, "Güneri Cıvaoğlu, Almanya’dan bir görsel yönetmen getirip üç ay boyunca onunla gazetede çalışan bir adamdı. TRT’ye sabah saat 05:00’te giden adamdır. Meslek hayatı boyunca hep çalışkan ve doğru çalışmanın örneklerinden biri olmuştur" şeklinde konuştu.

Cıvaoğlu’nun Eserleri ve Meslek Hayatı

Güneri Cıvaoğlu, 1939 yılında Ankara’da doğmuş ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Gazeteciliğe 1963 yılında Yeni İstanbul gazetesinde başlamış; ardından Akis dergisi, TRT, Güneş ve Sabah gazeteleri ile çeşitli televizyon kanallarında görev almıştır. 1996 yılından bu yana Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yapıyordu. Mesleğinde 62 yılı geride bırakan Cıvaoğlu, birçok önemli habere imza atmış ve "Şeffaf Oda" adlı programında farklı sektörlerden birçok ismi yıllarca konuk etmiştir.

 Başsağlığı Mesajları

Törene, Cıvaoğlu’nun eşi Canan Cıvaoğlu, yeğenleri Ayşegül Mola, Kemal ve Kerem Ulubay, tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, gazeteci ve siyasetçi Altan Öymen, Çekya Büyükelçisi Metin Feyzioğlu gibi birçok ünlü isim katıldı. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Meltem Demirören ve ailesi, Yıldırım Demirören ve ailesi, Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu gibi isimler de törende yer aldı. Cıvaoğlu’na çelenk gönderenler arasında Koç ailesi, Şeffaf Oda ekibi ve Türk Eğitim Vakfı gibi birçok önemli kurum bulunuyordu.

İlber Ortaylı, Cıvaoğlu için “Gazeteden uğurlamak için bu kadar kalabalık bir grubun gelmesi onun iyi bir patron ve iyi bir gazeteci olduğunu gösteriyor. Ben de geç tanıdım fakat kabiliyetlerini keşfettim. Bu herkese nasip olmaz. Basında çok önemli biriydi. Allah rahmet eylesin,” derken Altan Öymen, "Güneri Cıvaoğlu ile onun gazeteciliğe ilk başladığı zamanlardan beri tanışıyoruz. Gazetecilikte çalışanların haklarının elde edilmesi açısından kendi uygulamaları çok önem taşır. Özellikle ileri yaşa gelmiş gazetecilerin haklarının korunması açısından bir nevi çağ atlatmış sayılır,” ifadelerini kullandı. Törenin ardından Cıvaoğlu’nun cenazesi, Teşvikiye Camisi'ne götürüldü. Öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından, gazeteci Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Ünlü İsimlerden Taziye Mesajları

Cıvaoğlu'nun vefatının ardından sanat ve medya dünyasından birçok ünlü isim, başsağlığı mesajları yayınladı. Tuba Büyüküstün, "Güneri Cıvaoğlu'nu kaybettik. Çocuk ruhlu bir adamdı. Tanımış, sohbet etmiş olduğum için şanslı hissediyorum," dedi. Fazıl Say ise, "Güneri Cıvaoğlu’nun vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Çok değerli bir gazeteci, yaşamayı seven bir aristokrat aydınımızdı. Işıklarda uyusun," şeklinde duygularını ifade etti. Nebahat Çehre, "Seni çok özleyeceğiz. Işıklar içinde uyu," derken, Deniz Seki "Usta gazeteci Güneri Cıvaoğlu‘nu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Nurlarda yat," dedi.