Metro İstanbul, dünyada bir ilki daha gerçekleştirerek kruvaziyer turizmine değer katacak Galataport-Beyazıt Turistik Tramvay Hattı’nda ilk seferini 5 Kasım Pazar günü yaptı.
T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı’nda yolcu yoğunluğunun az olduğu saatlerde hizmet verecek olan bu özel hattın ilk yolcuları bin kişilik Japon kafilesi oldu.
Tramvay istasyonunda Türk ve Japon bayrakları, metro müzisyenlerinin Barış Manço şarkıları ve Türk Sanat Müziği eserleri performansı ile karşılandı. Ayrıca yolculara geleneksel Türk lezzetlerinden Türk kahvesi ve lokum ikram edildi.
ÖZEL TRAMVAY SEFERİ
İlk sefere katılan Metro İstanbul Genel Müdürü Dr. Özgür Soy, "Uzun süredir yaptığımız bu çalışmanın bugün ilk gününü burada kutluyoruz. Şu anda Galataport için hazırlanan özel duraktayız. Galataport’tan Tarihi Yarımada’ya kruvaziyer yolcuları için özel bir hat seferi planladık. Uzun bir çalışma sonucunda hayata geçirdik. Dünyada ilk kez kruvaziyer yolcularının şehir merkezine doğrudan erişimini tramvay ile sağlayan hattımızda bugün ilk seferini gerçekleştirdik. İstanbul’umuzun dolayısıyla ülkemizin turizmine değer katacak bu özel tramvayın ilk yolcuları 2024 yılında diplomatik ilişkilerimizin 100. yılını dolduracağı dost ve kardeş ülke Japonya’dan gelen bin kişilik turist kafilesi oldu" diye konuştu.
Metro İstanbul AŞ Genel Müdürü Dr. Soy, yeni düzenlenen tramvay seferinin çevreye etkilerinden de bahsetti.
"GEZEGENİMİZE KAZANDIRILMIŞ OLDU"
Soy, "Kruvaziyer gemileri ile kentimize gelen yolcuların Sultanahmet’e ulaşması ciddi bir problem. Yüzlerce otobüsün Tarihi Yarımada’da sıralanması hem çevre kirliliğine neden oluyor hem de bölgede parklanma sorunu yaşanıyor. Bu hem turistler açısından hem de gün içinde bölgede işi olan vatandaşlarımız için büyük bir sıkıntıya yol açıyor. Örneğin bugün kentimize gelen bin kişilik kafile kara yolunu kullansaydı 25 adet 40 kişilik otobüse ihtiyaç duyacaktı ve bu otobüslerin park sorunu olacaktı. Kara yolu taşıtlarının yoğun kullanımı hava kalitesini de düşürüyor. Bu açıdan baktığımızda 25 otobüsün trafikten çekilmesi ile karbon salımı azaltılmış ve 30 ağaç kurtarılarak gezegenimize kazandırılmış oldu. Kara yolu aracı kullandıklarında kruvaziyer yolcuları bazen 1,5-2 saat trafikte kalıyor ve Tarihi Yarımada’ya gecikmeli olarak ulaşabiliyorlar. Halbuki kruvaziyer yolcuları için 1 dakikanın bile önemi var. Burada geçirdikleri her dakika onlar için çok önemli, şehir için de çok kıymetli. O yüzden de biz 17 dakikada oraya ulaşacakları bir sefer planladık. Buna göre yolcularımızın kruvaziyer yolcuları için özel olarak hazırladığımız istasyonumuzdan trenlere binerek direkt Tarihi Yarımada’ya ulaşmalarını sağlayacağız. Böylelikle aynı zamanda Tarihi Yarımada’nın yayalaştırılması projesine de katkı sunacağız. O yüzden de çok heyecanlı ve çok mutluyuz" dedi.