Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı bir televizyon programında, Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi olarak kabul edilen Gabar bölgesindeki petrol üretimiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Gabar'da günlük 71 bin varil üretim gerçekleştirildiğini ve bu üretimin Türkiye'ye yıllık 2 milyar dolar ekonomik değer sağladığını belirtti.
GABAR PETROLÜ, DÜNYA STANDARTLARINDA KALİTEYE SAHİP
Bakan Bayraktar, Gabar'dan çıkarılan petrolün Türkiye'nin en kaliteli petrolü olduğunu vurguladı. "Gabar petrolü, dünya standartlarında kaliteli bir petrol. Bugün itibariyle, Gabar bölgesindeki üretimimiz 71 bin varile ulaşmış durumda. Türkiye Petrolleri, 2016 yılında 35-36 bin varil petrol üretiyordu. Gabar'daki üretim, bu rakamın iki katına çıkmış durumda" dedi.
BÖLGESEL VE SOSYAL DÖNÜŞÜM: ŞIRNAK PETROL KENTİNE DÖNÜŞÜYOR
Son dakika haber sitesindeki habere göre Bakan Bayraktar, Gabar'ın geçmişte terörle anılmasına rağmen bugün ekonomik büyümeye büyük katkılar sağladığını belirtti. Şırnak'ın, 2024 yılında Türkiye'nin en hızlı büyüyen ili olacağını söyleyen Bayraktar, bölgedeki sosyal dönüşümün de hızla devam ettiğini vurguladı. Şırnak'ta 540 km yeni yol yapıldığını ve 3 binin üzerinde kişinin Gabar'daki petrol sahalarında çalıştığını ifade etti.
İLERİYE DÖNÜK YENİ KEŞİFLER VE ARAMA FAALİYETLERİ DEVAM EDECEK
Bakan Bayraktar, Gabar'da daha fazla petrol üretimi için arama faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti. "Gabar'daki keşif ile 100 bin varile çıkmayı hedefliyoruz. Yeni keşifler için çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi. 2025 yılı itibariyle bölgenin potansiyelinin tamamen ortaya çıkarılması ve üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
PETROL ÜRETİMİ EKONOMİK VE SOSYAL KATKI SAĞLIYOR
Bakan, Gabar bölgesindeki üretimin hem ekonomik hem de sosyal katkı sağladığını belirtti. "71 bin varil, yıllık 2 milyar dolar tutarında bir ekonomik değer yaratıyor. Bu üretim içerde kalıyor ve dışarıya gitmiyor. Bu, bölgenin gençlerine iş imkanı sunuyor ve sosyal dönüşümü destekliyor" ifadelerini kullandı.