Japon meteorologların verilerine göre, Fuji Dağı'nın yamaçları, 130 yıllık kayıtlar tarihinden bu yana ilk kez tamamen çıplak kalmış durumda. Normalde her yıl Ekim ayının başında kar örtüsü oluşmaya başlarken, bu yıl kar yağışının görülmemesi, rekor bir gecikme anlamına geliyor. Japonya'nın hava durumu ajansı, 130 yıl içinde sadece iki kez (1955 ve 2016 yıllarında) kar yağışının bu kadar geç başladığını belirtti.
Meteoroloji uzmanı Yutaka Katsuta, "Bu yaz sıcaklıklar çok yüksekti ve bu yüksek sıcaklıklar Eylül'e kadar devam etti, bu da kar getiren soğuk havanın gelmesini engelledi," diyerek durumu özetledi.
İklim değişikliği, kar örtüsünün oluşumundaki gecikmede etkili bir faktör olarak gösteriliyor. 2023 yılı, birçok bölgede görülen aşırı sıcak hava dalgaları nedeniyle kayıtlara geçen en sıcak yazlardan biri oldu.
Fuji Dağı, yılın büyük bir bölümünde karla kaplıdır ve her yıl 220 binden fazla turist, dağın dik yamaçlarına tırmanmak için bu güzelliği ziyaret eder. Ancak bu yıl Japon yetkililerin aşırı turizmle mücadele etmek amacıyla uyguladığı giriş ücreti ve ziyaretçi sayısı kısıtlamaları nedeniyle Fuji'ye tırmananların sayısı azalmış durumda.
Volkanik bir dağ olan Fuji, Hokusai gibi sanatçılar tarafından ölümsüzleştirilmiş ve "Simetrik Dağ" olarak dünya çapında tanınmıştır. Son olarak yaklaşık 300 yıl önce patlayan Fuji, bu yılki karsızlıkla beraber, iklim değişikliğinin somut etkilerini gözler önüne seriyor. Turistler ise bu duruma üzülerek "Bu kışa kar yok, hayal kırıklığı" diyerek tepkilerini dile getiriyor.