Güncel

Van Gölü suyuyla sıvı sabun üretiyorlar

Bitlis Eren Üniversitesi, 1,5 yıl önce başlattığı Van Gölü suyundan sıvı sabun üretim projesinde seri üretime geçerek sabunun patentini aldı. Geliştirilen ‘Beren’ markası ile doğal ve yüksek kaliteli ürünler sunmayı hedefliyor

Abone Ol

BEÜ’nün Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu, bu proje kapsamında günlük talep doğrultusunda 3 ton sıvı sabun üretme kapasitesine ulaşabiliyor. Üniversite bünyesindeki atölyede, yalnızca sıvı sabun değil, katı sabun ve çeşitli kozmetik ürünlerin de üretimi gerçekleştirilmekte.

Proje, Van Gölü’nden alınan suyun, Bitlis'in Tatvan ilçesi sahilinden tankerlerle taşınarak üniversite yerleşkesine getirilmesiyle başlıyor. Su burada bir gün bekletilerek kullanılmaya hazır hale getiriliyor ve ardından BEÜ Sabun Üretim Atölyesi’nde gerekli karışımlar ve işlemlerle sıvı sabun üretiliyor.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, projenin başarısını vurgulayarak, "Van Gölü suyundan ürettiğimiz katı ve sıvı ürünler için bu yıl ‘Beren’ markasını oluşturup patentini aldık. Seri üretime geçtik ve Beren markasıyla çok çeşitli ürünler üreterek ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ürünlerimizin diğerlerinden farkı, tamamen Van Gölü'nün sodalı suyundan üretilmesidir. Bu nedenle, ürünlerimizde doğal bir özellik bulunmaktadır," dedi. Elmastaş, ayrıca bu ürünlerin Türkiye genelinde daha geniş kitlelere ulaştırılması için müteşebbislerle işbirliği yapma niyetinde olduklarını belirtti.

Proje koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Onat, Van Gölü suyunun kozmetik malzeme üretimindeki eşsiz özelliklerine dikkat çekerek, "Bu su, dokunmatik malzeme üretiminde gerekli tüm özellikleri doğal olarak barındırıyor. Dolayısıyla, ek maliyet olmadan yüksek kaliteli ürünler elde edebiliyoruz. Van Gölü'nde doğal olarak bulunan kimyasallar, temizlik ve kozmetik malzemeleri üretiminde kullanılan kimyasalların yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor," şeklinde konuştu.

Dr. Onat, üretim sürecini ayrıntılarıyla aktararak, "Suyu önce süzüyoruz, ardından yaklaşık 24 saat bekletiyoruz. Kullanıma hazır hale getirdikten sonra, sıvı sabun üretiminde yüzde 80’in üzerinde Van Gölü suyu kullanıyoruz. Duruma göre çözücü oranını düşürebiliyoruz. Van Gölü suyunun doğal özellikleri, ürettiğimiz sabunun kalitesini artırıyor ve cilt ile saç sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu görüyoruz," ifadelerini kullandı. Atölyenin mevcut üretim kapasitesinin talebe bağlı olarak günlük 2 ton sıvı sabun üretmeye uygun olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu projeyle BEÜ, hem bölge ekonomisine katkıda bulunmayı hem de doğal kaynaklardan elde edilen ürünleri geniş kitlelere ulaştırmayı amaçlıyor.