Genel

Sultani üzüm hasadı başladı: Ovaları kurutmalık üzümlerle doldu

Gediz Nehri Havzası’ndaki yaklaşık 1 milyon dekar bağdan toplanan Sultani çekirdeksiz üzümler, bu yıl erken hasatla ovalarda kurutulmaya başlandı

Abone Ol

İzmir Menemen'den Manisa Sarıgöl'e uzanan bölgede, Antik Dönem'den bu yana yetiştirilen üzümler büyük oranda kurutularak satışa sunuluyor.

Tarım işçileri, bölgede öğle sıcağından kaçınmak için gün doğumunda başlayan hasatta, üzümleri parlak ve korunaklı hale getirmek için su, zeytinyağı ve potasyum karbonat karışımıyla yıkıyor.

Gediz Ovası, sergi alanlarında 8-10 gün bekletilen üzümlerle yeşil, sarı ve kahverengi tonlarına büründü. Yağış ve çevresel etkenlere karşı korunan üzümler, kurutulduktan sonra satış için işletmelere gönderiliyor.

Bazı üreticiler, üzümleri 20 gün süren doğal kurutma yöntemiyle, herhangi bir karışım kullanmadan kurutmayı tercih ediyor.

Gediz Nehri Havzası’ndaki 1 milyon dekar alanda yetiştirilen Sultani çekirdeksiz üzümlerin büyük kısmı, kurutulup dış pazarda satışa sunuluyor.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, bölgede hasadın hummalı bir şekilde sürdüğünü belirtti.

Ürüne 12 ay emek veren üreticinin üzümle yatıp üzümle kalktığını anlatan Öztürk, şunları kaydetti: "Osmanlı döneminde sultanlara layık görüldüğü için `Sultani` adı verilen çekirdeksiz üzümün kuruma yolculuğunda büyük emek var. Üzümümüz dünya pazarlarıyla buluşan bir ürün, ihracatıyla ilimize ve ülkemize 500 milyon dolar civarında bir gelir getiriyor. 12 aylık bir emeğin son noktasındayız. Üzümler sergiden kalktıktan sonra artık altın sarısı rengini almış olacak. Bundan sonra da İngiltere, Hollanda, Almanya ve Japonya gibi dünyanın en zor pazarlarına gidecek nitelikte besleyici ve kaliteli bir ürün yetiştiriyoruz."

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, üzüm kalitesinin üreticilerin yüzünü güldürdüğünü belirtti.

Rekoltedeki kaybı yüksek kaliteyle telafi edip iyi bir pazar bulmayı umduklarını dile getiren Okur, "Fiyatlar da inşallah çiftçiye yardımcı olur. Üzümün fiyatlanacağını düşünüyoruz. Üretici ihtiyacı kadarını, borcu kadarını satsın ancak geri kalanları bekletsinler. Üzümün iyi fiyat olacağını tahmin ediyorum. Geçen yıl üzümde hastalıktan dolayı mahsulümüz çoktu ama kalitemiz düşüktü. Bu sene ise kalite yüksek ama mahsul az" diye konuştu.

Menemen Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Hüseyin Şen de olumsuz hava koşullarına rağmen bu yıl kalitenin iyi olduğunu dile getirdi.

Bu yıl hasadın erken döneme geldiğini anlatan Şen, üzüm fiyatının önceki yıllara göre daha iyi bulduklarını vurguladı.

Üreticilerden İlhan Şengül, üzüm hasadının yoğun emek istediğine dikkati çekti. Hasat dönemi mesailerinin sabah 5`te başladığını anlatan Şengül, şunları kaydetti: "İşçileri aldıktan sonra öğlene kadar çalışıyoruz. Bağda üzümü kesip sergi alanına naklediyoruz. Orada serim işlemini gerçekleştiriyoruz, kuruması için 8-10 gün süreye ihtiyacımız var. İki yıldan beri bahar yağmurları az düşüyor. Sıcak hava nedeniyle meyve erken olgunlaştı ve hasat erken başladı. Normalde 25 Ağustos gibi başlardık hasada bu sene 15 gün daha erken başladı hasat."

Çiftçi Nevzat Güven de önemli gelir kaynaklarının başında bağcılığın geldiğini aktardı.

Bağların neredeyse tamamında yeni sistem üretimin gerçekleştiğini vurgulayan Güven, "İyi ve kaliteli üzüm yetiştiriyoruz. Bu yıl sıcak hava nedeniyle hasat biraz erken başladı. Verim bu sene geçen yıllara göre düşük. Fiyat da çok kötü değil yani 100 liranın üstünde. Çok büyük beklenti içerisine girebiliriz ama bazen gerçekçi olmak lazım. Kanaat getirmek lazım" dedi.