EYT SONRASI GÖZLER KADEMELİ EMEKLİLİKTE

2023 yılında yürürlüğe giren EYT düzenlemesiyle milyonlarca kişi emekli olurken, kapsam dışında kalan vatandaşlar için kademeli emeklilik beklentisi gündemdeki yerini koruyor. Özellikle 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar, yeni bir düzenleme talebini sık sık dile getiriyor.

Son gelişmelere göre, kademeli emeklilik sistemiyle ilgili kamu tarafında somut bir çalışma bulunmuyor.

Konuya ilişkin yapılan değerlendirmelerde, mevcut durumda hükümetin gündeminde böyle bir düzenlemenin yer almadığı ifade ediliyor.

Uzmanlar, EYT’nin ardından sosyal güvenlik sisteminde oluşan maliyet ve denge sorunlarına dikkat çekiyor.

Bu nedenle kısa vadede yeni bir erken emeklilik düzenlemesinin hayata geçirilmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.

Kademeli emeklilik talep eden vatandaşlar, sigorta başlangıç tarihine göre oluşan keskin farkların giderilmesini ve emeklilik yaşının daha adil bir şekilde belirlenmesini istiyor.

Özellikle prim gününü dolduranların daha erken yaşta emekli olabilmesi en çok dile getirilen beklentiler arasında yer alıyor.

Şu ana kadar muhalefet tarafından bazı yasa teklifleri sunulsa da, bu teklifler Meclis’te karşılık bulmuş değil.

Resmi bir takvim ya da düzenleme çalışması bulunmuyor.

Kademeli emeklilik konusunda milyonların beklentisi devam ederken, yakın dönemde yeni bir düzenleme yapılacağına dair resmi bir işaret bulunmuyor.

Yorumlar
Editör Hakkında