Midas Vadisi'nde kazı çalışmaları: Tarih ışık saçıyor
Han ve Seyitgazi ilçeleri arasında yer alan Midas Vadisi'nde yapılan kazılar, Frig dönemine ait önemli buluntuları gün yüzüne çıkardı
Abone Ol
2022 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi işbirliğinde başlatılan kazı çalışmaları, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Polat'ın başkanlığında sürdürülüyor. Kazılar, ünlü Yazılıkaya Anıtı'nın bulunduğu Midas Kale’de bu yıl 26 hektar alanda gerçekleştirildi.
Çalışmalarda, milattan önce 7. yüzyıla ait ocak ve fırınlar keşfedildi. Bu buluntuların, Frigler tarafından dini ritüeller sırasında kurban edilen hayvanların etlerinin pişirilmesi ve ekmek yapılması için kullanıldığı belirlendi.
Doç. Dr. Polat, kazılar sırasında ağırlıklı olarak "Agdistis kutsal alanı" olarak bilinen bölge üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Frig dönemine tarihlenen kaya altarı çevresinde önemli sonuçlar elde ettiklerini belirten Polat, "İlk kez bir Frig altarı önünde yapılan kapsamlı kazılar sayesinde, ritüel hazırlıklarının gerçekleştirildiği ocaklar ve basit yapıda mekanlar tespit ettik," dedi.
Polat, ayrıca, Midas Vadisi'nde bulunan dört kaya çanağının yanı sıra ana tanrıça Matar'ın soyut betimlemesi olan bir kaya idolünün de bulunduğunu aktardı. "Kaya çanakları ve idol, bu alanın bolluk ve bereket ritüellerinin kutsandığının somut bir kanıtı," diye ekledi.
Kazılarda elde edilen buluntular, bölgedeki yaşamın 250 bin yıl öncesine kadar uzandığını ortaya koyuyor. Yüzey araştırmaları sırasında Alt Paleolitik döneme ait taş aletlerin de keşfedildiği belirtiliyor. Doç. Dr. Polat, bu derin vadilerin hem savunma açısından elverişli hem de bereketli sulak alanlar sunması nedeniyle tarih boyunca birçok medeniyetin burada yaşamayı tercih ettiğini vurguladı.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Ege Telgraf sitemize
abone olun.