Eğitim

Kırsalda okuyan öğrencilere: "Kitap Okuma Noktası'nda" eğitim

Batman'da, 2021 yılında kurulan Kitap Okuma Noktası, kırsaldaki öğrenciler için önemli bir eğitim ve kültür merkezi haline geldi. Gap Mahallesi'nde yer alan ve Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ek binada hizmet veren bu merkez, öğrencilere kitap okuma alışkanlıklarını kazandırmayı amaçlıyor.

Abone Ol

Kitap Okuma Noktası, sadece kitap okuma ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda okur-yazar buluşmalarına da ev sahipliği yapıyor. Şimdiye kadar 445 okur ve yazar buluşması düzenlendi, ve bu etkinliklerden 36 bin öğrenci faydalandı. Ayrıca Batman’daki okullarda şu anda 110 bin TÜBİTAK yayını bulunuyor.

Batman’daki Kitap Okuma Noktası, kitapları sadece birer okuma aracı değil, aynı zamanda hayal gücünü ve düşünsel gelişimi destekleyen birer "kapı" olarak kullanıyor.

Kitap Okuma Noktası’na katılan öğrenciler, buradaki etkinlikleri çok seviyor ve geri bildirimlerinde duygu ve düşüncelerini yazıya dökerek bir ziyaretçi köşesinde paylaşıyorlar. Demirlipınar Ortaokulu 5'inci sınıf öğrencisi Zehra Özer, “Kitaplar benim tutkum, onları okurken adeta bir hikayenin içine giriyorum. Burada kitaplar arasında vakit geçirmek beni canlandırıyor” diye konuştu.

Kitap Okuma Noktası, özellikle kırsaldaki öğrenciler için büyük bir fırsat yaratıyor. Kırsal bölgeden gelen öğrenciler, okuma noktasında kitaplarla vakit geçirmenin yanı sıra hikaye anlatımı, şiir okuma gibi etkinliklerle de keyifli zaman geçiriyorlar.

Bugüne kadar Kitap Okuma Noktası’nı 43 bin 382 öğrenci ve öğretmen ziyaret etti. Bu sayede hem şehir merkezinden hem de köy okullarından gelen öğrenciler, çeşitli kitaplarla tanışıyor, okuma sevgisini aşılayan etkinliklere katılıyorlar. 1645 öğrencinin katıldığı okuma grup etkinlikleri, öğrencilerin edebiyatla daha derin bir bağ kurmasına olanak tanıyor.

Günümüzde okuma alışkanlıklarının giderek azaldığı bir ortamda, Kitap Okuma Noktası öğrencilerin kitaplarla tanışmasını sağlıyor, aynı zamanda öğretmenler rehberliğinde yapılan okuma ve sohbet etkinlikleriyle de çocukların kültürel ve düşünsel gelişimlerine katkı sunuyor.

Ayrıca aylık gelen süreli yayınlar, bilim ve teknik dergileri de mevcut. Burada okul öncesinden liseye kadar her kademeden öğrenciye hitap eden kitaplar var” dedi.

Batman'daki bu proje, sadece bölge için değil, Türkiye geneli için de bir ilk niteliği taşıyor. İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Kitap Okuma Noktası'nın açılma amacının okuma kültürünü yaymak olduğunu vurguluyor. Kurtaran, “Kitap Okuma Noktamızda 25 binin üzerinde kitap bulunuyor.