Diyarbakır’da deri mont tamiri: Çöpe gitmekten kurtarılan kışlıklar
Soğuk havalarla birlikte yıpranmış deri mont ve kabanlar, Diyarbakır’daki ustalar sayesinde yeniden hayata dönüyor. 40 yıllık deneyime sahip ustalar, yüksek maliyetli giysileri ortalama 1000 lira masrafla onarıp, uzun yıllar tekrar kullanılmasını sağlıyor
Abone Ol
Diyarbakır'da deri mont tamir ustaları, soğuk havaların başlamasıyla birlikte müşterilerin çöpe atmayı düşündüğü binlerce liralık deri mont, kaban ve yelek gibi kışlık giysileri ortalama 1000 lira masrafla onarıp yeniden kullanılmasını sağlıyor.
Merkez Sur ilçesinde bu ustalığı sürdüren son iki isim, Abdurrahman Güneş ve Mehmet Çetin, yaklaşık 40 yıldır bu alanda çalışıyor. Soğuk hava ile birlikte vatandaşlar, yıpranmış ürünlerini tamir ettirmek üzere ustaların kapısını çalıyor. Yapılan tadilatlarla, bu kıyafetler yıllarca yeni mont alınmadan giyilebiliyor.
53 yaşındaki Abdurrahman Güneş, ilkokuldan sonra bu işe başladığını ve 40 yılı aşkın süredir sektörde bulunduğunu ifade etti. Güneş, Diyarbakır'da kendisi dışında sadece bir başka ustanın daha olduğunu ve deri işinin ustalık gerektirdiğini belirtti. “Bir kişi 10 bin liralık mont alıyorsa, onu bozmamak gerek” diyen Güneş, geçmişte önemli kişilerin de montlarını tamir ettiklerini söyledi.
Müşteri İbrahim Kılıç, kışlıklarını çıkartırken montunun makinaya atılması sonucu çektiğini, ustasına getirdiğini ve 300-400 lira ile bu sorunu çözeceklerini umduğunu dile getirdi.
Diğer usta Mehmet Çetin, kış sezonunun başladığını ve yoğun talep olduğunu belirtti. Çetin, "10 gün içinde iş yoğunluğundan röportaj fırsatı bile bulamayabiliriz. İllerdışından bile müşterilerimiz var. Çöp olmayı bekleyen montları 1000 liraya tamir edip teslim ediyoruz. İyi bakıldığında 5-10 yıl daha giyilebilir" şeklinde konuştu.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Ege Telgraf sitemize
abone olun.