Genel

Daha önce hiç görmediğiniz su altı canlıları

Okyanusların en derin ve karanlık bölgelerinde yaşam, bilim insanlarının yalnızca tahmin edebildiği bir gizem sunuyor. Bu derinliklerde, hayatımız boyunca belki de hiç karşılaşma şansı bulamayacağımız yaratıklar yaşıyor. Efsanevi canavarlardan uzak durarak, bu derin okyanus bölgelerinde keşfedilen ilginç ve alışılmadık hayvanlara yakından bakalım

Abone Ol

Fener Balığı Atlantik ve Antarktika Okyanuslarının karanlık derinliklerinde yaşayan 200'den fazla fener balığı türü var. Bu etoburlar genellikle kahverengi veya gri renkteler ve çoğu metrelerce uzunluğa sahip.

Deniz helezonu Helezonların ana menzili genellikle Batı Pasifik, Amerikan Samoası ve kıyı Hint Okyanusu'ndaki derin sulardır. Gün içinde 1 km derinliğe kadar inseler de yengeçler ve balıklarla beslenmek için geceleri üste çıkarlar. Ahtapot ve kalamar gibi onlar da kafadanbacaklıdır. Yani dokunaçları kafasına bağlıdır.

Kırbaç kalamar Kamçı kalamar, okyanusun dibinde dikey bir konumda gezinir. Çatalını andıran bu yaratık, suda hareket etmek için yüzgeçlerini kullanır. Bazılarında ciltte veya göz çevresinde ışık üreten fotoforlar adı verilen lekeler bulunur.

Mariana deniz salyangozu Mariana hadal salyangoz balığı Mariana Çukurunda yaşıyor. Bu balıklar sevimli kurbağa yavrularına benzeyebilir, ancak Mariana Çukurundaki en büyük yırtıcılardır. Mideleri de oldukça büyüktür.

Sivridiş balığı Bu balık türü okyanusun en karanlık kısımlarında bulunur. Hatta öyle ki bazıları 16 bin metreden daha derinlerde yaşarlar. Çoğunlukla tropikal ve ılıman sularda yaşarlar. Dişleri o kadar uzundur ki ağzlarını kapatamazlar

Aşçı köpekbalığı Aşçı köpekbalıkları ılık sularda yaşamayı tercih eder ve ekvatora yakın okyanuslarda yaşar. Kurbanlarından yuvarlak kurabiye şeklinde et parçaları almaları ile ünlü oldukları için onlara aşçı köpek balığı adı verilmiş. İşin tuhafı ısırdıkları deniz memelilerini öldürmezler.

Viper balığı Bu oldukça korkunç görünen balık genellikle gün boyunca yüzeyin yaklaşık bin metre altında yaşar. Geceleri avlanmak için sığ suya çıkalar. En yırtıcı dişlere ve dev bir çeneye sahip olan derin deniz balığıdır. Fener balığı gibi, viper balığı de avlarını çekmek için vücutlarının yanından sarkıttıkları ışık üreten organlara sahiptir.

Fırfırlı köpek balığı Fırfırlı köpek balıkları, nadiren görülen başka bir derin deniz sakinidir çünkü çoğu zaman su altında yaklaşık 5 bin metre derinlikte yaşarlar. 25 sıra halinde dizilmiş yaklaşık 300 üçgen dişe sahip oldukları için yılan balığı benzeri vücutlarıyla deniz canavarı hikayelerinin kaynağı çoğunlukla onlardır.

Dev örümcek yengeci Bu devasa yengeçler 100 yaşına kadar yaşayabilir ve hemen hemen her şeyi yiyebilir. Ama aynı zamanda kalamar gibi daha büyük hayvanlar için de bir av olabilirler. Kendilerini korumak için bazen okyanus tabanına daha iyi uyum sağlayacak şekilde turuncu-beyaz kabuklarını yosun ve deniz süngerleriyle kaplarlar.