Çukurören köyünde, biber hasadı mevsiminde, köyün her evinin balkonlarına, duvarlarına ve çatısına asılan kurutulmuş biberler, bölgenin karakteristik görüntülerinden biri haline geliyor. Hasat sonrası köylüler, biberleri birer birer dizerek, özel yöntemlerle kurutmaya başlıyor.
Bu biberler, öğütülerek özellikle İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Bursa gibi büyük şehirlere gönderiliyor ve birçok lokantada çorbalarda, yemeklerde ve kuru fasulyede kullanılıyor.
Bilecik'in Çukurören Köyü'nde Acı Biber Üretimi Etkileniyor
Bilecik merkeze bağlı Çukurören köyünde, yaklaşık 160 yıldır geleneksel yöntemlerle üretilen acı biber, bu yıl bölgedeki çimento fabrikasının neden olduğu toz ve duman nedeniyle verim kaybı yaşıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillenen kırmızıbiber, köylüler tarafından hasat edilip kendilerine özgü yöntemlerle kurutularak Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.
Çukurören köyünde, biber hasadı mevsiminde, köyün her evinin balkonlarına, duvarlarına ve çatısına asılan kurutulmuş biberler, bölgenin karakteristik görüntülerinden biri haline geliyor. Hasat sonrası köylüler, biberleri birer birer dizerek, özel yöntemlerle kurutmaya başlıyor. Bu biberler, öğütülerek özellikle İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Bursa gibi büyük şehirlere gönderiliyor ve birçok lokantada çorbalarda, yemeklerde ve kuru fasulyede kullanılıyor.
Çukurören Köyü Muhtarı Muhittin Dündar, köydeki biber üretim sürecini anlatarak, “Bu yıl hasada mart ayında başladık. Biberlerin ilk aşamalarında bakımını yapıyoruz. Çimler büyüdükten sonra aşılayarak, biberler kızardığında topluyoruz. Topladığımız biberleri köydeki herkes bir araya gelerek kurutuyor. Kurutma işlemi sonrası biberlerimizi pazara sunuyoruz. Lokantalara ve baharatçılara satış yapıyoruz” dedi.