Ekonomi

Çöpler Madeni üretime yeniden başlıyor

Çöpler Madeni, Türkiye’nin en büyük altın madeni olma özelliğine sahip ve bu madende faaliyet gösteren Anagold Madencilik, rehabilitasyon çalışmalarını tamamlamak üzere. Şubat ayında meydana gelen toprak kaymasının ardından, iş ve çevre güvenliğini artırmak amacıyla mevcut tüm önlemler gözden geçirildi ve yeni teknolojik yatırımlar gerçekleştirildi

Abone Ol

Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında önemli projeler tamamlandı. Demirci, “Yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda ve 315 milimetre çapında bir derivasyon hattı projesini bitirdik. Ayrıca, 3 kilometre uzunluğunda ve bin 600 milimetre çapında bir boru hattı da son aşamasına geldi. Geçici depolama sahaları, İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerinin denetiminde çevresel risklere karşı güvenli hale getirildi” dedi.

Çöpler Madeni’nin üretim metodunda yapılacak değişikliklere de dikkat çeken Demirci, “Artık sülfit tesisi ile üretime devam edeceğiz; yığın liçi uygulanmayacak. Cevher içindeki tenör ve cevherleşme şekli nedeniyle, yüksek teknolojili ve kapalı bir sistem olan sülfit tesisi ile ilerlemek, daha güvenli ve verimli bir yöntem olacak,” dedi. Çöpler, Türkiye’nin en yüksek altın üretimini gerçekleştiren madenlerinden biri olarak, sülfitli cevher işleme tesisleriyle sektörde de ilk olma özelliğine sahip.

Çevresel önlemler konusunda da bilgi veren Demirci, “İlgili bakanlıklar ve kamu kuruluşları tarafından denetimler gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar binlerce yüzey, yer altı suyu ve toprak numuneleri alındı. Hava kalitesi izleme istasyonları ile takip ediliyor. Anagold’un kendi laboratuvarında ve akredite dış laboratuvarlarda yapılan analizlerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmedi,” şeklinde konuştu.

Olay sonrası sahada yürütülen çalışmaları anlatan Demirci, “İliç'te 13 Şubat 2024 tarihinde çok üzücü bir olay yaşadık ve 9 çalışma arkadaşımızı kaybettik. Onların anısını yaşatmak ve mevcut çalışanlarımızın güvenliğini sağlamak, bizim için en büyük öncelik oldu. Olayın hemen ardından, cenazelerine ulaşmak için 2 bin kişilik bir ekiple arama faaliyetlerine başladık. Son çalışma arkadaşımıza 116’ncı günde ulaştık. Bu süreçte, kayıp çalışanlarımızın aileleriyle dayanışma içinde olduk ve acılarını paylaştık" diye konuştu.

Demirci, operasyonların güvenliğini sağlamak için sahayı dört adet jeoradar ile 7/24 izlediklerini de ifade etti. “Radarlarımız, acil anons sistemi ile destekleniyor. Güvenliğin sağlanması için teknolojik altyapıyı en yüksek seviyede kullanıyoruz” dedi.

Anagold Madencilik, 2009 yılından bu yana Erzincan İliç'te Çöpler Altın Madeni'ni işletiyor ve bölgedeki sosyal kalkınmanın önemli bir parçası olmayı sürdürüyor. Çöpler Madeni, doğrudan 3 bin kişiyi istihdam etmekte ve dolaylı olarak 50 bin kişinin ekonomik kaynak bulmasına yardımcı olmaktadır. 2011 yılında Yeni Çöpler Köyü projesi kapsamında, köy halkı ile işbirliği yapılarak konut, cami, okul gibi sosyal altyapı inşaatları tamamlandı.