Kültür Sanat

Bitlis Kalesi kazılarında su künkleri ve tarihi eserler ortaya çıktı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Ahlat Müze Başkanlığı tarafından yürütülen kazılarda, kalenin saray kısmından tarihi Sinan Bey Hamamı'na uzanan yaklaşık 100 metrelik su künkleri ile çeşitli mimari ve sanatsal eserler gün yüzüne çıkarıldı. Kazı çalışmaları, 5 uzman ve 15 kişilik bir ekiple sürdürülüyor

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Ahlat Müze Başkanlığı tarafından yürütülen Bitlis Kalesi kazılarında bu yıl önemli keşifler yapıldı. Yaklaşık 100 metrelik su künkleri (su boruları) ortaya çıkarıldı. Bu künkler, kalenin saray kısmından başlayarak tarihi Sinan Bey Hamamı'na uzanıyor. Kazı alanında ayrıca çeşitli sikkeler, lüle taşları, mimari yapılar, küpler, kandiller, seramik parçaları, cam, metal ve kemik objeler de gün yüzüne çıktı. Çalışmalar, Bitlis Eren Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Karasu'nun bilimsel danışmanlığında, 5 uzman ve 15 kişilik bir işçi ekibi ile gerçekleştiriliyor.

Kazı çalışmaları, 2004 yılında Denizli Pamukkale Üniversitesi tarafından başlatıldı ve daha sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından 2015 yılına kadar sürdürüldü. Bu yıl, Ahlat Müze Başkanlığı ve Bitlis Eren Üniversitesi'nin işbirliğiyle kazılar yeniden hız kazandı. Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Fuat Eker, kazıların 5 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığını açıkladı. Eker, “Bitlis Kalesi kazısı 2004 yılından beridir devam etmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile bu kazılar yapılmaktadır. 2023 yılı sonunda Eren Holding ile yaptığımız sponsorluk anlaşması, çalışmalarımızı hızlandırdı” dedi.

Eker, bu yılki bulgular arasında en önemli keşfin su künk sistemi olduğunu belirtti. Kaleye temiz suyun nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler olduğunu ifade eden Eker, bilimsel verilerle bu durumu kanıtlamanın önemli bir adım olduğunu söyledi. Kazılarda ortaya çıkan künk sisteminin, kalenin kuzey kısmından Duav kaynağından su kemerleri ile getirilen temiz suyu, hem saray kısmına hem de Sinan Bey Hamamı'nın yanındaki sarnıca aktardığı belirlendi. Eker, “Sinan Bey Hamamı'nın yapımının 1530-1540 yıllarında olduğu düşünüldüğünde, bu künk sisteminin de bu tarihte yapılmış olması muhtemel” diye ekledi.

Kazıların 20 kişilik bir ekiple devam ettiğini vurgulayan Eker, önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde kazıların tamamlanmasının ardından, bakanlığın destekleriyle ortaya çıkan yapıları restore edip kaleyi ziyaretçilere açmayı hedeflediklerini söyledi. Bitlis Kalesi'nde yapılan bu çalışmalar, hem tarihî mirası gün yüzüne çıkarmak hem de bölgenin turizm potansiyelini artırmak açısından büyük bir önem taşıyor. Bu kapsamda, yapılan her bulgu, kentin tarihî geçmişini aydınlatmaya yardımcı olacak.