Güncel

Bin yıllık İpek Mirası yeniden hayata döndü

Alanya Belediyesi, kaybolmaya yüz tutan ipek dokumacılığını yeniden canlandırarak Alanya'nın kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla projeler başlattı. Yeni elde edilen kumaş, muz lifi ile buluşturularak dokunuyor

Abone Ol

Alanya'nın bin yıllık kültürel mirası olan ipek, Alanya Belediyesi’nin dokuma tezgahlarında yeniden hayat bulmaya başladı. Kaybolmaya yüz tutan bu değerli kültürel mirası gelecek nesillere aktarabilmek için başlatılan sosyal projelerle Alanya’nın kültürel zenginlikleri yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.

“Dut Ağacından Dokuma Tezgahına İpek ve İpek Kozası” projesi kapsamında, Alanya Güğül ipeği, muz lifi ip ile birleştirilerek yeni bir kumaş üretimi gerçekleştirildi. İlk aşamada 4,5 metre kumaş dokunurken, bu üretimin artırılması için çalışmalar hızlandırıldı. Alanya Kalesi'ndeki Belediye Kemal Atlı Kültür Evi’nde, geleneksel dokuma tezgahında yapılan kumaşlardan dikilen gömlekler, 19. Alanya Uluslararası Caz Festivali'nin basın toplantısında ilk kez Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak ve Başkan Danışmanı Abdurrahman Açıkalın tarafından tanıtıldı.

Belediye Başkan Yardımcısı Koçak, geleneksel yöntemlerle dokunan kumaşların ve bu kumaşlardan üretilen ürünlerin daha değerli olduğunu belirterek, bu mirası yaygınlaştırmak için yeni projeler geliştireceklerini ifade etti.

Alanya ipeği, Çiğ, Bitişik ve Güğül Dokuma olmak üzere üç farklı şekilde dokunuyor. Yatak takımları ve çeyizlikler çiğ dokuma ipekten yapılırken; gecelikler, iç giyimler ve mendil gibi daha yumuşak ürünler bitişik dokumadan üretiliyor. Belediyenin yeni ürettiği güğül ipek ise sabun rendesi ile kaynatılarak pamuk gibi yumuşatılıyor. İpler, doğal renkler ve istenilen renklere boyanarak çeşitli eşyalarda kullanılıyor.

Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak, yeni kumaşı incelerken, “Kültür Müdürlüğümüz, Alanya'nın kaybolan değerlerini yeniden gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar yapıyor. Caz Festivali'nde giydiğimiz kıyafetler hakkında çok olumlu geri dönüşler aldık. Muz lifinden tasarlanan bu kıyafetler, eski Alanya ipeklerini yeniden hatırlatıyor. Yeni kumaş dokumayı başardık ve seri üretime geçerek bu mirası yeniden gündeme getirmek istiyoruz. Çok yakın gelecekte bu konuda yeni projelerle de karşınızda olmayı hedefliyoruz” dedi.