Kültür Sanat

6 yıl önce başlanmıştı, 2025'in Ramazan ayında hizmete girmesi planlanıyor

2018’de yapımına başlanan ve Erdoğan Bayraktar’ın desteğiyle projelendirilen Trabzon Şehir Camii ve Külliyesi, 2025 yılı Ramazan ayında ibadete açılacak. 7 bin 700 kişinin aynı anda ibadet edebileceği cami, modern Türk-İslam mimarisiyle şehrin simgesi haline gelecek

Abone Ol

2018 yılında yapımına başlanan ve eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın desteğiyle projelendirilen Trabzon Şehir Camii ve Külliyesi'nin inşaatı, planlanan takvime uygun şekilde ilerliyor ve 2025 yılı Ramazan ayında ibadete açılması hedefleniyor.

Pazarkapı mevkiinde, deniz manzaralı bir konumda inşa edilen cami, Trabzonlu hayırseverlerin katkılarıyla, 182 bin metrekarelik rekreasyon alanında, 26 bin metrekarelik bir arsa üzerine yapılıyor.

Caminin içinde, aynı anda 7 bin 700 kişinin ibadet edebileceği bir alan bulunacak. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, caminin inşaatı ve çevre düzenlemesi hakkında açıklama yaparak, projede önemli bir yaşam alanının şekillendiğini belirtti

Genç, “Hedefimiz, peyzaj çalışmalarını bir aya kadar tamamlayıp hizmete sunmak. Diğer ünitelerle birlikte doğu ve batı duraklarını da oluşturduk. Ramazan ayında camiyi ibadete açmayı planlıyoruz” dedi. Ayrıca, Erdoğan Bayraktar ile de görüştüklerini ve projenin takipçisi olduklarını ekledi.

Cami inşaatının tamamlandığında, 15 bin 442 metrekarelik toplam inşaat alanı ve 8 bin 831 metrekarelik bodrum katıyla, 14 derslikli eğitim merkezi, 15 atölye, 1.000 kişilik konferans ve toplantı salonu, aşevi, bay-bayan abdesthane, gasilhane ve kapalı otopark gibi birçok sosyal alanı barındıracak.

6 bin 255 metrekarelik ibadet alanına sahip cami, 2 bin 800 metrekarelik harim, bin 140 metrekarelik revak alanı, bin 200 metrekarelik avlu ve bin 115 metrekarelik mahfil katından oluşacak. Geleneksel Türk-İslam mimarisinin izlerini taşıyan cami, aynı zamanda modern çizgilerle harmanlanarak, şehrin simgelerinden biri haline gelecek.

Caminin ana kubbesi 42 metre yüksekliğinde ve 22 metre çapında olacak. Minareleri 77 metre yüksekliğinde ve her birinde 12 şerefe bulunacak.

Cami içi, 24 pencereden ışık alacak şekilde tasarlanmış. Ayrıca ses akustiği de göz önünde bulundurularak yapılan projede, ana kubbe ve cephelerdeki büyük kemerlerle estetik bir görünüm sağlanacak. Toplamda 6 bin 100 metrekarelik namazgah alanı sunacak cami, engelli kullanıcılar için asansör de içerecek ve 7 bin 700 kişiyi aynı anda ağırlayabilecek.