Yomra’da yaşayan üç çocuk annesi Nurcan Yılmaz, yıllardır bahçesinde ürettiği fındıkları işleyerek ekonomik bağımsızlık kazanmanın yollarını aradı. Kendi evinde hem kuru yemiş olarak hem de tatlılarda kullanmak üzere fındık kavuran Yılmaz, artık bu işten daha fazla gelir elde etmek için fındık işleme atölyesi kurmaya karar verdi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu olan Yılmaz, KOSGEB’in kadın girişimcilere sağladığı desteklerden yararlanmak amacıyla gerekli eğitimleri aldı. İki yıl önce, sağlanan hibe desteğiyle Yomra’nın Sancak Mahallesi’nde fındık kırma ve kavurma makinesi ile donatılmış bir atölye açtı.
Atölyesinde zar alma, ezme ve vakumla paketleme makineleri de bulunduran Yılmaz, iş yoğunluğu dönemlerinde birkaç kişiye istihdam sağlıyor. Yılda 35 ton kabuklu fındık işlediğini belirten Yılmaz, "Müşterinin getirdiği fındığı kırma ve seçme aşamasından sonra kavuruyoruz. Zarı alınan ve çürükleri ayrıştırılan ürün paketleniyor," dedi.
Yılmaz, işine duyduğu sevgiyi ve memnuniyeti dile getirirken, "Her sabah mutlu bir şekilde atölyemi açıyorum," şeklinde konuştu. Özellikle hasat dönemi olan ağustosta iş yoğunluğunun arttığını vurgulayan Yılmaz, "Kış için hazırlamak isteyenler fındıkları buraya getiriyor," diye ekledi.
Kadınların devlet teşviklerinden yararlanmasını öneren Yılmaz, "Kadınlar her şeyi yapabilecek güçtedir. Eşimin desteği olmasa bunu yapamazdım ama benim cesaretim olmasaydı bu kadar işin altından kalkamazdım," ifadelerini kullandı. Yılmaz, işine olan tutkusu ve azmiyle, kadın girişimciliğine örnek olmayı sürdürüyor.