Otizmli bireylerin ilgi alanları ve yeteneklerine göre çalışabilecekleri iş yerlerinin bulunmadığını ya da yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Sungur, “Oysaki bu bireyler bazı alanlarda üstün yeteneklere sahip olmalarının yanı sıra, ayrıntılara dikkat eden, kurallara bağlı, dakik, titiz ve dürüstlük gibi özellikleri sayesinde oldukça verimli olarak çalışabilirler. İletişim sorunları, duyusal hassasiyet gibi dezavantajlarını en aza indirgeyerek çalışma ve toplumsal yaşama katılımları sağlanabilir. Bu nedenle, otizmli bireylerin farklı özelliklerine uygun ve performanslarına göre çalışabilecekleri iş alanları konusunda, kamuoyunda farkındalık yaratılması gerekmektedir” dedi.

Sungur, otizmli bireylerin işgücüne katılmakta yaşadığı zorlukların bertaraf edilerek iş hayatına katılmaları ve sürdürülebilir bir şekilde çalışmalarını kolaylaştırmak için ihtiyaç duydukları desteğin sağlanmasının önemine vurgu yaptı. Otizmli bireylerin uygun koşullar sağlandığında iş hayatında ve bilimsel dayanaklı uygulamalar ile desteklendiğinde bağımsız ve yüksek verimlilikle çalışabileceklerini kanıtladığının altını çizen İZİD Başkanı Feyyaz Sungur, “Otizmli bireylerin çalışabilecekleri korumalı/kaynaştırmalı işyerleri kurulmalı ve çalıştırılması gereklidir. Korumalı işyeri açacak olan, özellikle bu sorunu yaşayan dernek ve vakıfların, yerel yönetimlerin projelerine kolaylıklar sağlanması; özel sektörün daha fazla bilgilendirilme ve ilave teşviklerle özendirilmesi, ülke genelinde yaygınlaşması ve yaşatılmasına devlet desteği verecek düzenlemelerin yapılması, otizmli bireylerin de çalışma hayatına ve toplumsal yaşama katılmalarının önünü açacaktır” şeklinde konuştu.

HURSAD'dan Son Uyarı: 2025 Hac İçin Kayıt Yenileme İçin Son Tarih 16 Eylül HURSAD'dan Son Uyarı: 2025 Hac İçin Kayıt Yenileme İçin Son Tarih 16 Eylül

Kaynak: Bülten