Ekonomi

Faizler yüksek, masraflar çok! İkinci el arabalarda 2025’te de marş basmayacak

2024’ün son günlerine yaklaşırken ikinci el araç piyasası zor günler yaşıyor. Esnaf sigorta uygulamasından yakınırken, alım satımda eski canlı günler aranıyor

Abone Ol

İREM KAYA- EGE TELGRAF/ İkinci el araç pazarında alım satımlar hem satıcıyı hem de alıcıyı memnun etmiyor. İzmir Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun, ikinci el araç piyasasında zorlu bir dönemden geçtiklerini ve sigortalarla ilgili büyük sorun yaşadıklarını belirtti. Dursun, “İkinci el araç piyasasında tabiri caizse yaprak kıpırdamıyor, durum facia. Ticaret Bakanlığı, sigorta zorunluluğu çıkararak noter satışı almadan sigorta kesilme uygulamasını devreye sokuyor. Ticaret Bakanlığı’ndan görüş almadan Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ortak bir çalışmayla sigortada reform yapıyor. Ticaret Bakanlığı bile satışların geri çekildiğinin farkında” dedi.

“MORALLER BOZUK”

“İkinci el araç pazarında 2024 yılını çöpe atıyoruz” diye konuşan Dursun, “Bu talihsizliği 2025 yılında da yaşamamız mümkün görünüyor. İkinci el araç piyasasında hak ve menfaatlerimizi korumak Ticaret Bakanlığı’na düşüyor. Yetki belgesi olan esnafımızın korunmasını istiyoruz. Yetki belgesi olan kişilerin muaf kalmasına sıcak bakılmıyor. İsteyenin bir yüzü, vermeyenin iki yüzü diyerek şansımızı denemeye devam edeceğiz. Bütün esnaf odaları toplanarak Sigorta Birliği’ni dava edeceğiz. Hatta ikinci el araç piyasasında 2024’ü mumla arayacak gibi duruyoruz. Moraller çok bozuk” diye konuştu.

“YATIRIM HAYAL OLUYOR”

“İkinci el araç pazarındaki baskı faktörleri piyasayı derinden etkiliyor” diyerek sözlerine başlayan ekonomist Bülent Toptaş da, “Her şeyi baskılayan yüksek faiz politikası bulunuyor. İkinci el araç piyasasında da etkisini gösteriyor. Enflasyon sebebiyle uygulanan para politikası yatırımı zorlaştırıyor. Parayı bankaya koymak ve yatırım amacıyla araç almak artık hayal oluyor. Türk lirasını yatırım olarak kullanmaktansa ikinci el araç alarak yatırımı buna çevirmek cazipleşiyor. Faizlerin yüksek olması piyasadaki para miktarını azaltıyor. Bu da satışları zorlaştırıyor. Bir taraftan gelirlerin azalması yüksek enflasyon karşısında dar ve sabit gelirlerin bu piyasaya olan talebini azaltıyor. İkinci faktör, yatırım aracı olarak görülen ikinci el araçlar Türk Lirası olarak yatırım yapınca yatırım özelliğini kaybediyor. O nedenle de ikinci el araç piyasasında iki koldan baskı oluşuyor. Gelirler artarsa araç piyasasındaki artışlar yükselmiş olur. Faizlerin düşmesi de ikinci el araç piyasasında hareketlenmelere yol açıyor” diye anlattı.

“EVİN ÖNÜNDE YATIYOR”

“Otomotiv Endüstrisi’nin canlanması için buna yönelik teşvikler yapılması gerektiğini” vurgulayan Toptaş, “Benzin fiyatlarının yüksek olması araç piyasasındaki durgunluğa neden oluyor. Aracı alıyorsunuz ama evin önünde yatıyor. Benzin fiyatlarının yüksek olması araç alışverişi yaparken dikkate alınan faktörler arasında. Vergiler de vatandaşı zor durumda bırakıyor. Geçen gün bir vatandaş, “Aracımı muayeneye götürüyorum ama ben bu kadar muayene olmuyorum” dedi. Araç alırken trafik cezaları, vergi, muayene ücreti vatandaşı bu alışverişten caydırıyor. Bu masrafların düşmesi piyasayı canlandıracaktır” diye konuştu.