Ege Telgraf Gazetesi'nden Nihat Ak'ın haberine göre; Ekonominin lokomotifi tarım, madencilik, imalat sanayi, enerji, inşaat ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin kullandığı ticari kredilere uygulanan faiz oranları bu ay yeni bir zirveye ulaştı. Bankaların reel sektöre uyguladığı faiz yüzde 51’i aştı. İhtiyaç kredisi faizi yüzde 61,94 düzeyinde olduğu 22 Mart 2002’den sonraki dönemin en yüksek düzeyini gördü. Taşıtta yüzde 47,2, konutta yüzde 41,7 faize ulaştı. Faiz oranlarının yükselmesiyle finansmana ulaşmakta zorlanan yatırımcılar, kredi kullanımında sert frene bastı.
Yüksek faiz oranlarıyla kredi kullanmanın mümkün olmadığına dikkati çeken Ege Ekonomiyi Geliştirme Vafkı (EGEV) Başkanı Hasan Küçükkurt, “Üreten ekonomi, talep olduğu sürece sürekli bir dinamizm ile o ülkenin ve toplumun gelişmesini ve refah içerisinde yaşamasını sağlar. İşletmelerimiz, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak üzere, mal ve hizmet üretmek için faaliyet gösterir. Üretim ve pazarlamasını reel ekonomi kurallarına göre yaparlar. Finansman, şu anda firmalarımızın ciddi ihtiyacı. Bu ihtiyacını karşılayacak arkadaşlarımızın kullandığı kredinin faizleri ve bunların vadesi uygun olmalıdır. Yüksek faizle ve kısa vadede kredi kullanmak doğru değildir. Mal veya hizmet üretimi yapan firma kar oranının daha üzerinde bir faizle kredi kullanamaz. Gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Yüksek faiz oranıyla kredi kullanıp zarar etmektense hiç kullanmamak daha mantıklı” dedi.
‘BAKANDAN UMUTLUYUM’
Her şeyi devletten beklemenin yanlış olduğuna dikkati çeken Başkan Küçükkurt, “Global ekonomi ortada. Küresel ölçekte resesyon bekleyenler, enflasyonun yükseleceğini tahmin edenler ortada. Ekonominin daraldığı ortamda piyasa şartlarını görmezden gelerek her şeyi devletten beklemek doğru bir yaklaşım olmaz. Bu zor günlerde hepimiz çok çok çok çalışmak durumundayız. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarının doğru olduğunu düşünüyorum. Gelecek günlerde uygulanan politikalar kapsamında şartların daha da düzeleceğinden umutluyum. Karamsar olmadan daha çok çalışılmasını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
İSTİHDAM DOSTU KREDİ
Faiz oranlarının yükselmesiyle istihdamda problemler yaşanabileceği uyarısında bulunan Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Korkmaz, “Piyasa şartlarının farkındayız. Enflasyon, faiz, ve yatırım araçlarındaki yükseliş sarmalı devam ediyor. Reel sektörlerin bu şartlarda finansman kullanabilmesi gerçeklikten uzak. Yüzde 10 ila 25 arasında kar yapmayı hedefleyen bir kurum yüzde 50'nin üzerindeki faiz oranı olan bir krediyi kullanabilir mi? Böylesi faiz oranıyla kredi kullanan firma çok sıkışmış durumda olabilir. Maliyeti yüksek olan krediyi kullanamayan işletmeler ilerleyen günlerde üretimlerini azaltabilir. Hatta üretimden vazgeçebilir. İnsanlar, varlıklarını mevduata yöneltebilir. Böylesi bir yönelimde istihdam sorunları çıkar. İşsizlik sayısı artar. Zor zamanlarda istihdamın devamı açısından uygun faiz oranlı ve uygun vadeli kredi musluklarının açık olması gerekir. Genç ve kadın istihdamının desteklenmesi gibi kredi kullandırımlarıyla reel sektör desteklenmelidir. Şu anda tecrübeli insanlar çalışma alanlarında olmalıdır. Nitelikli iş gücü korunmalıdır. Hatta ihtiyaç duyulan yeni nitelikli iş gücünün kazanılması için gayret edilmelidir” diye konuştu.
‘PATİNAJA GEREK YOK’
Esnafa kredi kullandırılmasında söylemlerle eylemlerin farklılık gösterdiğini vurgulayan İzmir Fotoğrafçılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yavuz, “Esnaf toplumun harcıdır. Birleştiren nüvesidir. Esnaf yurttaşın kara gün dostudur. Esnafı ayakta olmayan toplumun yaşam damarları kopar. Esnafımızın bu ekonomik zorluklarda her zamankinden daha fazla krediye ihtiyaç duyuyor. Genel seçimler öncesi esnafa kredi musluklarının açıldığı söylendi. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla bu muslukların açıldığı bildirildi. Esnafın kullanacağı kredi limitleri yükseltildi. Düşük faiz uzun vade cazip göründü. Düşük faizli uzun vadeli ve yüksek limitli kredi kullanabildi mi esnafımız? Arkadaşlarımızdan öğrendiğimiz kadarıyla kullandırılan bu krediler talebi karşılamadı. Yakın zamanda Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredi faizleri yükseltildi. Limitlerin daha da yükseltilmesi talep edilirken ‘NACE kodu’ bilmecesi ortaya çıktı. Şimdi en yüksek limitten kredi kullanmak isteyen esnafa ‘NACE kodunuz şu kadar kredi kullanmanıza müsade ediyor’ deniyor. Ve kredi kullanabilmek için ciddi ipotek isteniyor. Örneğin 200 bin liralık kredi kullanımı için 3 milyon liralık ofisinin veya konutunun ipotek edilmesi pek akıl karı gelmiyor bize. Söylemler farklı eylemler farklı olunca kredi konusunda patinaj yapar dururuz” şeklinde konuştu.