Nihat AK/EGE TELGRAF-Düğün sezonu en üst noktaya ulaştı. Mobilyacısından gelinlikçisine, kuyumcusundan beyaz eşyacısına, züccaciyesinden tekstilcisine kadar birçok iş kolunu besleyen düğünler, büyük bir pazar oluşturuyor. Halıcısından mobilyacısına, züccaciyecisinden kuyumcusuna kadar çok sayıda sektöre kaynak oluşturan düğünler maliyetleriyle dudak uçuklatıyor. Ev eşyaları, çeyiz, takı ve düğün salonu başlıklarındaki ana kalem giderler yarım milyona ulaşıyor. Gerek yeni evlenecek çiftler gerekse aileleri yükselen fiyatlar karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda.
‘ÇİFTE DEVALÜASYON’
Beyaz eşyalara sürekli gelen zamların yeni ev kuracakların işini zorlaştırdığını belirten İzmir Beyaz Eşyacılar Derneği Başkanı Metin Aztekin, “Türkiye’de yüksek enflasyon var. Emekçilerin maaşları zamlanıyor. Daha ellerine almadan iğneden ipliğe herşeye zam yapılıyor. Maaş zamları etkisini kısa sürede kaybediyor. Maaş ve beyaz eşya fiyatları son döneme kadar normal oranlarda zam görmüştü. Ama dövizdeki yükseliş ciddi boyutlara ulaştı. Neredeyse iki kez üst üste devalüasyon oluştu. Dövizdeki yükseliş beyaz eşya fiyatlarını olumsuz etkiledi. Yeni ev kuracaklar lüks denilemeyecek kalitede yerli beyaz eşya almaları halinde alt limit 80 bin lira. Ortalama ürünlerin fiyatı daha da yükseliyor. Bunun üst limit sınırı yok. Bazı kişiler sadece 300 bin liraya bir beyaz eşya alabiliyor” dedi.
‘FİYATLANDIRAMIYORUZ’
Girdi maliyetlerinin yükseliş hızına yetişmekte zorlandıklarını dile getiren Ege Mobilya ve Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı İmran Yük de, “Mobilya yapımı için kullandığımız hammadde fiyatları sürekli yükseliyor. Dövizin yükselmesiyle girdi maliyetlerimiz inanılmaz derecede yükseldi. Meslektaşlarımız Kurban Bayramı’ndan sonra fiyatlarını güncellemek zorunda kaldı. Haftalık fiyatlar verebiliyoruz. Daha fazlası için fiyat veremiyoruz. Evlenecek çiftlerin işi pek kolay değil. Çiftlerin mobilyalarını aynı üreticiden almaları halinde ciddi bir indirim oluşabiliyor. Çeyiz paketi dediğimiz toplu kampanyalar var. Çeyiz paketleri de ortalama 150-200 bin liradan başlıyor. Kentimizde evlenecek kişilere tavsiyemiz İzmir’den alışveriş yapmalarıdır. Bu kenttin ekonomisine katkı koymaları yararlı olur. Ve satış sonrası hizmeti daha kolaylıkla alabilirler” ifadelerini kullandı.
‘TAKI KARŞILAMIYOR’
Salon düğünlerinin yerini nikah törenlerine bırakmaya başladığını belirten salon işletmecisi Ayhan Kindik ise “En az davetliyle minik ikramlarla yapılan kır düğünleri 40 bin liradan başlıyor. Tavuklu menüler kişi başı 350, etli menüler 600-700 liradan başlıyor. Ortalama davetli sayısı ve ortalama menülerle düğünler 75-125 bin lira arasında değişiyor. Eskiden salonlarımızı tahsis ettiğimiz çiftlerden ücretin tamamını sözleşme sırasında alırdık. Şimdi dörtte birini alabiliyoruz. Çoğu düğün sahibi salon parasını verebilmek için takıların takılmasını bekliyor. Takılarla bile masrafları karşılayamayan çiftler oluyor. Eskisi kadar takı takılmaması ve masrafların ağır olması nedeniyle nikah töreni ile evlenenlerin sayısı artıyor” dedi.
Cep telefonuyla düğün çekimi yapan çiftlerin olduğuna dikkat çeken İzmir Fotoğrafçılar Odası Başkanı Murat Yavuz, “Eskiden fotoğrafçılar düğünlerde büyük ilgi görürdü. Anılarını ölümsüzleştirmek için profesyonel fotoğrafçılarla çekimler yapılırdı. Şimdi cep telefonu ile fotoğraf çeken çiftler var. Cep telefonlarıyla klip çeken çiftlerin sayısı az değil. Öyle bir noktaya geldik ki dış çekimlerini bile cep telefonlarıyla yapan düğün sahiplerini de görmek mümkün. Çekim yaptıranlarda en son parayı fotoğrafçılara verdikleri için bütçeyi kısıyor da kısıyor. Minimum bir düğün çekimi 5 bin liradan başlar. 10-15 bin lira ortalamasıdır. Drone, özel klip, intro, albüm gibi özel çalışmalarda ortalama fiyat 25-50 bin lira arasında değişiyor. Tabi bunun üst sınırı yok” diye konuştu. Damatlığından gelinliğine, takısından kınasına kadar ince ayrıntılara dikkat edilen düğünlerde masraflar kabarıyor. Beyaz eşya, mobilya, kıyafet, takı, düğün töreni giderleri dikkate alındığında yeni evlenecek gençlerin veya ailelerinin yarım milyon lirayı gözden çıkartması gerekiyor. Düğün masraflarının artması nedeniyle eski örf ve ananelerin tarihe karışmasından korkuluyor.