Güncel

Evde turşu ve konserve yaparken dikkat etmemiz gereken noktalar neler?

Turşu ve konserve yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları, sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Peki bu püf noktalar neler hangi yöntemlerle bozulmadan konserve yapabiliriz? İşte detaylar...

Abone Ol

İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Binici, evde turşu ve konserve yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları açıkladı. Dr. Binici, plastik kaplarda turşu kurmanın sağlık açısından risk taşıdığını belirterek, "Plastik kaplarda yapılan turşularda kaya tuzu veya sirke kullanıldığında zararlı maddelerin geçişi olabiliyor, bu da endokrin sisteme zarar verebilir," uyarısında bulundu.

Doğru Malzemeler Seçin

Turşu yapımında kullanılan malzemelerin kalitesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Binici, "Turşuda tuz oranı %5-8, sirke oranı ise yaklaşık %10 olmalıdır. Örneğin, 1 litre turşu için yaklaşık 80 gram kaya tuzu kullanılması önerilir. Musluk suyu yerine içme suyu tercih edilmelidir, çünkü musluk suyu demir ve bakır iyonları içerebilir, bu da turşunun kararmasına neden olabilir," dedi.

Katkı Maddelerine Dikkat

Dr. Binici, turşuya dışarıdan katkı maddesi eklemenin önerilmediğini belirtirken, fermente ürünler için doğal malzemelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. "Sarımsak, maydanoz, dereotu ve nohut gibi malzemeler kullanabilirsiniz; ancak sorbik asit gibi katkı maddelerinden kaçınılmalıdır," şeklinde konuştu.

Konserve Yapımında Sıcaklığa Dikkat

Ev yapımı konservelerde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin sıcaklık olduğunu ifade eden Dr. Binici, "Yetersiz ısıl işlem sonucu C. Botulinum bakterisi zehirlenmelere yol açabilir. Domates, ev yapımı konserve için daha güvenli bir seçenek olarak öne çıkıyor," dedi.

Düdüklü Tencerede İşlem

Fasulye ve bezelye gibi ürünlerin pH değerinin 4,5’in üzerinde olduğunu hatırlatan Dr. Binici, "Bu nedenle, konserve yaparken kavanozların doldurulup kapatıldıktan sonra en az bir saat kaynatılması gerekiyor. Düdüklü tencerede bu işlem 15-20 dakikada tamamlanabilir," diye ekledi.

Dondurma Tercihi

Son olarak, sebzelerin dondurulmasının, onların tazeliğini koruyarak daha sağlıklı bir alternatif sunduğunu belirten Dr. Binici, "Isıl işlem sebzelerde vitamin kaybına neden olabiliyor, bu yüzden mümkünse sebzeleri dondurmak daha faydalı olacaktır," ifadelerini kullandı.