Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Vatandaşlar, belediyelerin internet siteleri veya e-Devlet üzerinden ödemelerini kolaylıkla yapabiliyor. Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, ödemelerini geciktirenler için uygulanacak gecikme zammı hakkında bilgi verdi.

EMLAK VERGİSİ 2025 YILINDA ARTACAK

2025 yılına dair emlak vergisi değerlerinin arttığı da açıklandı. Özelmacıklı, emlak vergisi değerlerinin yeniden değerleme oranının yarısı kadar, yani yüzde 21,965 oranında artırılacağını belirtti. Ayrıca, bina metrekare inşaat maliyet bedellerinde yüzde 47,97 oranında bir artış yapılacağını da ekledi. Bu değişiklikler, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nde yer aldı.

2025 Ocak Emekli Maaşı Zammı: SSK ve Bağ-Kur Emekli Maaşları Ne Kadar Artacak? 2025 Ocak Emekli Maaşı Zammı: SSK ve Bağ-Kur Emekli Maaşları Ne Kadar Artacak?

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ KİMLERE UYGULANIR?

Emlak vergisi ödemelerinden muaf olabilecek kişilere de açıklık getirildi. Geliri olmayan ve bu durumu belgeleyen, yalnızca sosyal güvenlik kurumlarından aylık alan, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ile engelli vatandaşlar, muafiyetten faydalanabiliyor. Ancak muafiyet hakkından yararlanabilmek için, Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekindeki formun doldurulup ilgili belediyeye teslim edilmesi gerekiyor.

EMLAK VERGİSİ ORANLARI VE UYGULAMA ŞARTLARI

Emlak vergisi oranları, gayrimenkul türüne göre değişiklik gösteriyor. Meskenler için binde 1, diğer binalar için binde 2, araziler için binde 1, arsalar için ise binde 3 oranında vergi uygulanıyor. Büyükşehir belediyesi sınırları içinde ise bu oranlar yüzde 100 artırımla uygulanmakta. Yeni inşa edilen binaların vergisi, arsalarının vergisinden az olamayacak şekilde belirleniyor ve bu uygulama dört yıl boyunca geçerli oluyor.

GECİKME ZAMMI UYGULAMASI BAŞLIYOR

Emlak vergisi ödemelerini peşin ya da taksitli olarak yapabilen mülk sahiplerinin, belirtilen tarihe kadar ödeme yapmaları öneriliyor. Ödeme süresinin geçmesi durumunda, aylık yüzde 3,5 oranında gecikme zammı uygulanacak. Mülk sahiplerinin cezadan kaçınabilmek için bu tarihe kadar ödemelerini yapmaları gerekiyor.

Kaynak: gercekgundem.com