Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakli Ünitesi, açılışının 3. yıldönümünü düzenlenen özel bir etkinlikle kutladı. Etkinlikte, hastanede son üç yılda 30 hastaya kemik iliği nakli yapıldığı duyuruldu.

Ebeveynler dikkat: Enfeksiyon riskinin ilk uğrak noktası neresi? Ebeveynler dikkat: Enfeksiyon riskinin ilk uğrak noktası neresi?

Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu’ndaki etkinliğe, Çocuk Hematolojisi ve Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyeleri, hemşireler, tedavi gören çocuklar ve aileleri katıldı. Etkinlik boyunca yan flüt ve dans gösterileri sergilendi, şarkılarla çocuklar eğlenceli anlar yaşadı. Kutlama, pasta kesimi ve ikramlarla son buldu.

"30 Hastaya Başarılı Nakil Gerçekleştirdik"

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Görevlisi ve Hematopoetik Kök Hücre Nakli Ünitesi sorumlu hekimi Prof. Dr. Zeynep Canan Özdemir, kök hücre naklinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Özdemir, ünitenin kurulduğu günden bu yana 30 başarılı nakil gerçekleştirdiklerini belirterek, “Ünitemiz 3 yıl önce kuruldu. Bu süre zarfında 30 hastamıza başarılı bir şekilde nakil yapmayı başardık. Bu özel günde hem çocuklarımızla birlikte kutlama yapmak, hem de kök hücre nakli hakkında farkındalık oluşturmak istedik. Kök hücre bağışçısı nasıl olunacağı ve bağışçı adaylarını nereye yönlendirebileceğimiz konusunda aileleri bilgilendirdik” dedi.

Minik Elif Berra, İspanya'da Sağlığına Kavuştu

7 yaşındaki Elif Berra Kahraman, ESOGÜ Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkoloji Servisi’nde lösemi tedavisi gördü. Ancak hastalığı erken dönemde nüks etti ve tam uyumlu kardeşinden nakil yapıldı. Nakil sonrası rahatsızlık yeniden nüksedince, Elif Berra Kahraman, Sağlık Bakanlığı onayıyla İspanya’daki bir sağlık merkezine sevk edildi. İspanya'da 3 ay süren tedavi sonucunda sağlığına kavuşan Elif Berra'nın tedavi süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Canan Özdemir, “Çocuğumuz burada nakil olmuş bir hastamızdı. Ancak hastalığı tekrar edince, yurtdışındaki meslektaşlarımızla görüşerek hastamızı hücresel tedavi için yönlendirdik. Süreç oldukça zorlu geçti, Sağlık Bakanlığı’ndan onay almamız gerekti. Onayları tamamladıktan sonra çocuğumuzu İspanya’daki merkeze gönderdik ve sürekli iletişim halinde tedavisini takip ettik. 3 ay süren tedavisinin ardından sağlığına kavuşarak ülkemize döndü. Şu anda biz, hastamızı gayet iyi bir durumda gözlemliyoruz. Amacımız, bu tedaviye daha fazla çocuğun ulaşabilmesini sağlamak. Bu tedaviyle iyileştiremediğimiz hastalar için yeni umutlar yaratmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA